Τόμσεν: «Θα περάσουν χρόνια για να βγει από την κρίση η Ελλάδα»

Τόμσεν: «Θα περάσουν χρόνια για να βγει από την κρίση η Ελλάδα»

Δεν μας τα είπε καλά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές και το πρόγραμμα θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», είπε σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, δίχως να δείξει κάποια… λύπηση.

Στη συνέχεια έγινε λίγο πιο σαφής όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν γύρω από το χρέος.

«Δεν θα συμμετάσχουμε εάν δεν υπάρχει συμφωνία τόσο για τις εφαρμοζόμενος πολιτικές όσο και για το θέμα του χρέους. Στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα σχεδιάγραμμα για την αναδιάρθρωσης του χρέους, με στόχο να μειώσει χαμηλότερα του 15% το κόστος χρηματοδότησής του μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα.

Αυτό που εμείς ζητούμε πριν συμμετάσχουμε είναι: Πρώτον, συμφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, για πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα στο 3,5% και από πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να το επιτυγχάνει αυτό και δεύτερον να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Εάν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε και εμείς στην όλη διαδικασία με ένα νέο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, είναι θέμα των Ευρωπαίων εάν θα προχωρήσουν ή όχι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Σχόλια