Η Φινλανδία μπλοκάρει τη συμφωνία – Αιφνίδια ανάκληση του εκπροσώπου της από το Eurogroup

Η Φινλανδία μπλοκάρει τη συμφωνία – Αιφνίδια ανάκληση του εκπροσώπου της από το Eurogroup

Το Φινλανδικό κοινοβούλιο αποφάσισε πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ελλάδα και του ζητούν να αποχωρήσει από το Eurogroup. Τα Φινλανδικά μέσα μεταδίδουν πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται να θέσει βέτο για ένα νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα.

 Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχει το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα «True Finns», οι οποίοι απείλησαν πως αν δεν σταματήσουν άμεσα οι συζητήσεις και δεν μπλοκαριστεί η συμφωνία θα αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό.H δημοσιογράφος Μαρία Στενρόος, αρμόδια για ευρωπαϊκά ζητήματα γράφει στο Twitter ότι πηγή της φινλανδικής κυβέρνησης δήλωσε στο Yle ότι η εξουσιοδότηση που έχει λάβει ο Στουμπ από το φινλανδικό Κοινοβούλιο είναι πολύ συγκεκριμένη και στην πραγματικότητα δείχνει σε Grexit.

Η δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η φινλανδική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ενδεχόμενο κατάρρευσης το πρωί του Σαββάτου, καθώς το Κόμμα των Φινλανδών απείλησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν πει «Όχι» σε τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τότε θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Η στάση της Φινλανδίας από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν αρνητική και προκαλούσε συχνά εμπόδια, ως μία εκ των «λαγών» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα η Φινλανδία εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στη θέση της ακόμη και αν μείνει μόνη της.Σχόλια