Τώρα τρέχουν να «παγώσουν» τους πλειστηριασμούς – Ποιους αφορά

Τώρα τρέχουν να «παγώσουν» τους πλειστηριασμούς – Ποιους αφορά

Μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση τρέχει να μαζέψει τα λάθη της και σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να προχωρήσει στο «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο (φόρους κ.ά.), τουλάχιστον έως το τέλος του 2017.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Έτσι εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η διαφορετική αντιμετώπιση που υπάρχει ανάμεσα στους οφειλέτες των τραπεζών και όσων έχουν οφειλές προς το δημόσιο για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.

Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προς τις τράπεζες.

Ειδικότερα: 

  • Η τροπολογία, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, αρχικά βάζει τον πήχη προστασίας στις 180.000 αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας, προκειμένου για άγαμους, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο.
  • Παράλληλα, προβλέπεται και εισοδηματικό κριτήριο. Από τους πλειστηριασμούς της εφορίας θα προστατεύονται οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) στο ύψος των 13.900 ευρώ για άγαμους και 23.600 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.
  • Για αυτές τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές -χωρίς επί του παρόντος τουλάχιστον να έχει προβλεφθεί όριο χρεών-, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σχεδιάζεται να παγώσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.


Σχόλια