Τόσκας: Το προσφυγικό πρόβλημα αποτελεί μια καταστροφή για την Ελλάδα, αποτελεί μια καταστροφή για όλους»

Τόσκας: Το προσφυγικό πρόβλημα αποτελεί μια καταστροφή για την Ελλάδα, αποτελεί μια καταστροφή για όλους»

«Η Ευρώπη αυταπατάται εάν πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph.

Ενώ η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πραγματοποιείται αύριο, ο κ.Τόσκας αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.Ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δε μπορεί να σταματήσει τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επιθυμούν να διασχίσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, με προορισμό τα κράτη της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης.

Επιπλέον, ο κ. Τόσκας θεωρεί πως είναι αδύνατο για την Ελλάδα να ανακόψει την πορεία των προσφύγων κρατώντας τους στα εδάφη της, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο.

«Θα βρουν τρόπους να συνεχίσουν. Ίσως σε μειωμένους αριθμούς, αλλά θα πάνε όπου θέλουν. Έτσι, ο μόνος τρόπος είναι να υπάρξει συνεργασία βάση λογικής. Δεν θέλουμε να τους επιτρέψουμε την πρόσβαση, αλλά η συνοριακή γραμμή είναι πολύ μεγάλη και προσπαθούμε. Το σύνολο της αστυνομικής δύναμης και του στρατού ελέγχουν αυτά τα σύνορα, ωστόσο είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων και των ορεινών περιοχών» αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τόσκας.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι τον Απρίλιο στη χώρα θα εισέλθουν 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε ότι η Ελλάδα δε μπορεί να αποτελέσει «τη μαύρη τρύπα της Ευρώπης» και ότι η προσφορά βοήθειας της ΕΕ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, εάν και ευπρόσδεκτη, δε θα πρέπει να συγχέεται με μια ενδεχόμενη λύση του προβλήματος.

«Είναι δυνατόν να κρατήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να πάνε αλλού σε στρατόπεδα κράτησης για πάντα; Μπορούμε να τους κρατήσουμε με τη βία; … Είναι αδύνατον. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε αυτοί οι άνθρωποι να πάνε και σε άλλες χώρες της ΕΕ, κατά τρόπο αναλογικό, και οι οικονομικοί μετανάστες να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους ή στην Τουρκία. Φυσικά μπορεί να παραμείνει στη χώρα ένας μικρός αριθμός, ο οποίος δε μπορεί να είναι σημαντικός» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.Σχόλια