Τουλάχιστον 1.000 ευρώ το νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Τουλάχιστον 1.000 ευρώ το νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Το ποσό των 1.000 ευρώ επιπλέον θα κληθούν να πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να νοικιάσουν ή να πουλήσουν το ακίνητό τους, καθώς τα πιστοποιητικά που θα χρειαστούν και η βεβαίωση για τον ΕΝΦΙΑ ανεβάζουν το κόστος για κάθε ακίνητο, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι τα πιστοποιητικά και έγγραφα που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε ακίνητο είναι:

-Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου
-Πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας
-Βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (τέλος που εισπράττεται από τους Δήμους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ).

akinita-spitia-foros-1-660_43

Τα παραπάνω πιστοποιητικά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα:
-Ενεργειακό πιστοποιητικό
-Πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
Και το έγγραφο πλήρους αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στην περίπτωση της Ταυτότητας κτιρίου θα πρέπει να εκδοθεί από όλους τους κατόχους ακινήτων ανεξαιρέτως εντός πέντε ετών. Μάλιστα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να υπολογίζουν ότι θα πρέπει να ανανεώνεται ανά επτά έτη, γεγονός που ανεβάζει το κόστος καθώς η κάθε ανανέωση απαιτείται να γίνεται από μηχανικό ο οποίος έχει αμοιβή τουλάχιστον 300 ευρώ.

ΕΝΦΙΑ: Παραμένει και θα είναι και ακριβότερος το 2017

Για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο και ακριβότερος κατά 180 εκατ. ευρώ θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια πολίτες σύμφωνα και με όσα είπε ο Αλεξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.

Συνοπτικά, το συμπέρασμα είναι ότι για το έτος του 2017:

– Πάνω απο 7 εκατομμύρια νοικοκυριά θα ξαναπληρώσουν ΕΝΦΙΑ με τις ίδιες αντικειμενικές άξιες βάσει των οποίων έγινε ο υπολογισμός του φόρου για φέτος

– Το βάρος του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για οσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα είναι τεράστιο καθώς ο φόρος αυτός θα επεκταθεί και στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.

enfia

– Οι μόνοι που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τσίπρα θα γλιτώσουν θα είναι αυτοί που καλύπτονται από την αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από το 50% στο 100% του φόρου για κάθε φορολογούμενο το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του οποίου για το προηγούμενο έτος δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο ίδιος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.Σχόλια