Τουλάχιστον 104 πρόσφυγες & μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί στις ακτές της Λιβύης

Τουλάχιστον 104 πρόσφυγες & μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί στις ακτές της Λιβύης

Τουλάχιστον 104 πτώματα προσφύγων και μεταναστών εντοπίστηκαν στις ακτές της Ζουάρα, πόλης στα δυτικά της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό της χώρας.

Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο, μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά.

«Έως το βράδυ της Πέμπτης, είχαμε ανασύρει 104 πτώματα μεταναστών αλλά περιμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Αγιούμπ Κάσελ, εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης.
«Ένα σκάφος σαν κι αυτό μπορεί να μεταφέρει από 115 έως 125 επιβάτες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν 700 μετανάστες, ανάμεσά τους και περίπου 40 παιδιά, που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους, σε φρικτές συνθήκες, την περασμένη εβδομάδα σε τρία ναυάγια που συνέβησαν ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και μαρτυρίες επιζώντων.

Ο συνταγματάρχης δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν τα πτώματα των μεταναστών που βρέθηκαν την Παρασκευή στη Ζουάρα επέβαιναν σε ένα από τα σκάφη που ναυάγησαν την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι διακινητές παράτυπων μεταναστών εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί στη Λιβύη μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Οι περισσότεροι μετανάστες αναχωρούν από το δυτικό τμήμα της χώρας για την Ιταλία, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 300 χιλιομέτρων.

«Οι μετανάστες είναι κυρίως Αφρικανοί αλλά υπάρχουν και Άραβες ανάμεσά τους», δήλωσε στο AFP ο συνταγματάρχης Κάσεμ. Ο ίδιος, επέκρινε δε τη διεθνή κοινότητα, η οποία, όπως είπε, «αρκείται να θρηνεί τα θύματα και να δίνει αριθμούς» χωρίς να κάνει περισσότερα.Σχόλια