Τουλάχιστον 20 πεζοπόροι νεκροί από σεισμό 6 Ρίχτερ σε οροσειρά της Μαλαισίας (φωτό)

Τουλάχιστον 20 πεζοπόροι νεκροί από σεισμό 6 Ρίχτερ σε οροσειρά της Μαλαισίας (φωτό)

Τα πτώματα τουλάχιστον 11 ανθρώπων ανασύρθηκαν ενώ περισσότεροι από 8 εξακολουθούν να αγνοούνται μετά από κατολίσθηση που προκλήθηκε από ισχυρή σεισμική δόνηση στο όρος Kinabalu στο Βόρνεο της Μαλαισίας.

Ο σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής και ο οποίος ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ φαίνεται πως εξέπληξε τους επιστήμονες καθώς πρόκειται για μια περιοχή η οποία έχει εξαιρετικά χαμηλή σεισμικότητα, ενώ δόνηση αυτής της έντασης είχε να σημειωθεί επί πολλές δεκαετίες.

29611A8400000578-3112262-image-a-1_1433517711117

Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού της Σαμπάχ, επίκεντρο του σεισμού ήταν το συγκεκριμένο όρος το οποίο έχει ύψος τα 4.095 μέτρα και αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης ορειβατών και πεζοπόρων. Από τις αλλεπάλληλες δονήσεις προκλήθηκαν κατολισθήσεις και γιγάντιοι όγκοι βράχων καταπλάκωσαν ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μονοπάτια τουριστών, σκοτώνοντας πολλούς από αυτούς.

Τη στιγμή της κατολίσθησης στο σημείο βρίσκονταν περίπου 137 άτομα τα οποία και διασώθηκαν, για 20 όμως από αυτούς, οι περισσότεροι Μαλαισιανοί, ο σεισμός αυτός αποδείχθηκε μοιραίος.

Kinabalu_quake_sabah_Masudi_Manjun_twitter_050615

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων, και το επίκεντρό της βρισκόταν 54 χιλιόμετρα από Kota Kinabalu, πρωτεύουσα της Sabah.

Σεισμοί μεγάλου μεγέθους είναι ιδιαίτερα σπάνιες στη Μαλαισία, καθώς βρίσκεται έξω από το λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού όπου συναντώνται και συγκρούονται οι τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού απελευθερώνοντας ασύλληπτες ποσότητες ενέργειας και παράγοντας σεισμούς ιδιαίτερα μεγάλων εντάσεων αλλά και εξαιρετικά μεγάλη ηφαιστειογενή δραστηριότητα.

Σχόλια