Τουλάχιστον 4.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη Λέσβο

Τουλάχιστον 4.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη Λέσβο

Σε περισσότερους από 4.000 υπολογίζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη Λέσβο, οι οποίοι, μετά τη διαδικασία ταυτοποίησής τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, ζουν χωρίς νερό αλλά και χωρίς χώρους υγιεινής, αδυνατώντας να φύγουν από το νησί.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι αυτός ο αριθμός προέκυψε μετά την προσπάθεια που υπήρξε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν και με έκτακτο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν πάνω από 1.820 άνθρωποι. Είχε προηγηθεί η αναχώρηση άλλων 1.900 προσφύγων-μεταναστών με τα δυο τακτικά δρομολόγια της Παρασκευής 14 Αυγούστου καθώς και άλλων 950 επίσης με τακτικά δρομολόγια της 15ης Αυγούστου.

Ωστόσο, από εδώ και πέρα, οι μετακινήσεις αυτές θα είναι δύσκολες, καθώς τα πλοία της γραμμής είναι γεμάτα από ντόπιους ταξιδιώτες του Δεκαπενταύγουστου και υπολογίζεται ότι η πληρότητα αυτή θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες.

Η κατάσταση στο νησί είναι πλέον «εκρηκτική», όπως φάνηκε και από τις άγριες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών που σημειώθηκαν το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μπροστά στο γραφείο του Λιμενικού Σώματος, επεισόδια που ξεκίνησαν όταν κάποιοι μετανάστες, προσπάθησαν να παρακάμψουν τη σειρά προτεραιότητας και να περάσουν μπροστά από άλλους που περίμεναν υπομονετικά για να καταγραφούν από τις αρχές.

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έπειτα από πρόσκληση του γενικού γραμματέα Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη, στην οποία παραβρέθηκαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο δήμαρχος Λέσβου, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας, και υπηρεσιακά στελέχη.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε το άμεσο πρόβλημα μετακίνησης των μεταναστών, που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες καταγραφής. Τονίστηκε μάλιστα ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των αφίξεων και υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων στα πλοία για τη μετακίνηση αυτών εκτός Λέσβου, καθώς και υπερκάλυψη των χώρων διαμονής.

Παράλληλα, όπως γνωστό την Κυριακή, οι δυο επιχειρηματίες της Λέσβου που δραστηριοποιούνται στην καθημερινή σίτιση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στους καταυλισμούς, έκαναν γνωστό στους αρμόδιους της Ελληνικής Αστυνομίας ότι θα διακόψουν την τροφοδοσία εφόσον δεν καταβληθεί μέρος τουλάχιστον από τα όσα τους οφείλονται.

Σχόλια