Τούρκοι στρατιώτες κατηγορούνται ότι σκοτώνουν πρόσφυγες στα σύνορα με τη Συρία

Τούρκοι στρατιώτες κατηγορούνται ότι σκοτώνουν πρόσφυγες στα σύνορα με τη Συρία

Σοκ προκαλεί η «εκτέλεση» από τον τουρκικό στρατό οκτώ Σύρων προσφύγων, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, όταν προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν εντός τουρκικού εδάφους.

Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε μία ομάδα Σύρων προσφύγων, ενώ χρησιμοποίησαν και άλλα μέσα, όπως μάνικες νερού και δακρυγόνα, προκειμένου να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στη χώρα. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άτομα και να τραυματιστούν άλλα τόσα, ορισμένα εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την καταγγελία έκανε το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο διατηρεί την έδρα του στη Βρετανική βάση που βρίσκεται στην περιοχή. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στα βόρεια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, κοντά στην πόλη της Συρίας, Τζισρ αλ Σουγκούρ, η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

Η Τουρκία δεν επιβεβαίωσε τους πυροβολισμούς των στρατιωτών, αποφεύγοντας να κάνει περαιτέρω σχόλια.

«Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τους πυροβολισμούς, αλλά έχει ξεκινήσει έρευνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού.

Το συριακό παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τέσσερα παιδιά, τρεις γυναίκες και ένας άνδρας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 11.

Σύμφωνα με στοιχεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή, ο αριθμός των νεκρών προσφύγων που επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα της Τουρκίας από το ξεκίνημα του 2016, έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 60 άνθρωποι.

Σχόλια