Τουρκία: Χωρίς κατάργηση βίζας, δε δεχόμαστε επανεισδοχή μεταναστών

1 0

Ότι η Τουρκία δε θα εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, που έχει σκοπό να ανακόψει την εισροή παράτυπων μεταναστών, αν δεν πάρει την απελευθέρωση της βίζας που της έχει υποσχεθεί η Ευρώπη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία είναι προσηλωμένη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο και ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την Άγκυρα, όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά στη συμφωνία για την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει ακόμη να ικανοποιήσει κάποια σημεία αναφοράς προτού εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο επίτροπος είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία να εκπληρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου «πολύ σύντομα», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.


Join the Conversation