Τουρκία: Χωρίς κατάργηση βίζας, δε δεχόμαστε επανεισδοχή μεταναστών

Τουρκία: Χωρίς κατάργηση βίζας, δε δεχόμαστε επανεισδοχή μεταναστών

Ότι η Τουρκία δε θα εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, που έχει σκοπό να ανακόψει την εισροή παράτυπων μεταναστών, αν δεν πάρει την απελευθέρωση της βίζας που της έχει υποσχεθεί η Ευρώπη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία είναι προσηλωμένη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο και ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την Άγκυρα, όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά στη συμφωνία για την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει ακόμη να ικανοποιήσει κάποια σημεία αναφοράς προτού εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο επίτροπος είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία να εκπληρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου «πολύ σύντομα», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.Σχόλια