Τουρκία: PKK και πολιτική αστάθεια κατακρημνίζουν οικονομία και νόμισμα

Τουρκία: PKK και πολιτική αστάθεια κατακρημνίζουν οικονομία και νόμισμα

Η αιματηρή διαμάχη με τους Κούρδους, η πολιτική αβεβαιότητα και η επιβράδυνση της Κίνας οδηγούν σε πτώση του νομίσματος. Πιέζεται η πιστοληπτική ικανότητα στη χώρα, η οποία απειλείται με υποβάθμιση.

Η τουρκική λίρα άγγιξε τη Δευτέρα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έναντι του δολαρίου, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα, οι εντάσεις με τους Κούρδους και η ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές με την Κίνα στην κεφαλή, προκαλούν έντονες ανησυχίες και επεκτείνουν τις ζημίες.

Το τουρκικό νόμισμα έπεσε κατά περισσότερο από 0,6% στα 3,0686/δολάριο αμέσως μόλις άνοιξαν οι αγορές στην Κωνσταντινούπολη, ξεπερνώντας το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ του των 3,0653/δολάριο που σημείωσε την περασμένη Πέμπτη.

Τη στιγμή που οι επερχόμενες -πρόωρες- εκλογές απέχουν μόλις δύο μήνες, η Τουρκία πλήττεται από αυξανόμενη βία στο νοτιοανατολικό της τμήμα, αφού η διετής εκεχειρία με το κουρδικό PKK κατέρρευσε τον Ιούλιο. Η διαμάχη έχει οδηγήσει στον θάνατο εκατοντάδων Τούρκων αξιωματούχων, Κούρδων μαχητών και πολιτών, καθώς και στη θέσπιση έκτακτων μέτρων μεταξύ των οποίων η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις ασταθείς περιοχές, στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία.

 Σχόλια