Τουρκία: Πλαστικές σφαίρες & δακρυγόνα κατά φοιτητών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση

Τουρκία: Πλαστικές σφαίρες & δακρυγόνα κατά φοιτητών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση

Με πλαστικές σφαίρες και κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων διέλυσε η τουρκική αστυνομία αντικυβερνητική διαδήλωση φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αναλυτικότερα, περίπου 200 φοιτητές διαδήλωσαν μπροστά από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι κατά του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK), το οποίο εορτάζει την 34η επέτειο από την ίδρυσή του.

Όπως καταγγέλλεται συχνά, το YÖK, το οποίο ιδρύθηκε το 1981 από την στρατιωτική χούντα και επιβλέπει την οργάνωση των πανεπιστημίων, συνιστά κυβερνητικό εργαλείο ελέγχου, με δεκάδες φοιτητές να ζητούν την κατάργησή του.

«Οι νέοι δεν τρομοκρατούνται, ο Ερντογάν και το YÖK θα καταρρεύσουν», ήταν ένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ των φοιτητών. «Η κυβέρνηση – δολοφόνος θα λογοδοτήσει», φώναζαν επίσης οι συμμετέχοντες την διαδήλωση.

Μετά την εκτεταμένη χρήση χημικών, οι αστυνομικοί των μονάδων καταστολής περικύκλωσαν τους φοιτητές, ενώ προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, μετέδωσε ο φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει συγκέντρωση κατά του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης και στην Αττάλεια, όπου εννέα άνθρωποι συνελήφθησαν.

Σχόλια