Τούρκικες προκλήσεις στο Αιγαίο! Προχωρούν σε αεροπορικό αποκλεισμό Χίου και Ψαρών!

Τούρκικες προκλήσεις στο Αιγαίο! Προχωρούν σε αεροπορικό αποκλεισμό Χίου και Ψαρών!

Ακόμη μια τουρκική πρόκληση έρχεται να εντείνει την ηδη τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Αιγαίο με τις αλλεπάλληλες εναέριες παραβιάσεις επί ελληνικού εδάφους .

Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα είχε ζητήσει από την Αθήνα με ΝΟΤΑΜ να εγκρίνει εναέριες περιοχές ασκήσεων μέσα στο Αιγαίο, για να τις περιλάβει στην μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν αρνητική, διαμηνύοντας πως οι τουρκικές απαιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές καθώς αποκλείονται ελληνικά νησιά από την επικοινωνία με άλλα νησιά και με την ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμα και για πτήσεις έκτακτης ανάγκης!

Αλλά οι Τούρκοι, με νέα ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν την Παρασκευή 13 Μαΐου και την οποίααποκαλύπτει σήμερα το OnAlert.gr, αγνόησε την ελληνική άρνηση και ειδοποίησε ότι η τουρκική άσκηση BEYAZ FIRTINA θα γίνει κανονικά στις 16 και 17 Μαΐου, προσθέτοντας μάλιστα στην άσκηση και τις περιοχές που είχε απορρίψει η Αθήνα. Που σημαίνει ότι προχωρά στον αεροπορικό αποκλεισμό Χίου, Ψαρών και Οινουσών, ακόμη και για πτήσεις έκτακτης ανάγκης όπως αυτές για τη μεταφορά ασθενών!

Στο ΥΕΘΑ έχει σημάνει συναγερμό και δεν αποκλείεται το ΓΕΕΘΑ να διατάξει τη Δευτέρα (16.05.2016) την ενεργοποίηση της Δύναμης Δ. Όπως, εξάλλου, δηλώνουν στο OnAlert.gr αρμόδιες πηγές, κάθε αεροσκάφος που μπαίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς σχέδιο πτήσης, θα αναχαιτίζεται!

Είναι χαρακτηριστικό πως το Σάββατο (14.05.2016) βρέθηκε στη Χίο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης, ενώ επισκέφτηκε και το φυλάκιο στο νησάκι Παναγιά για να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

Δείτε στο Onalert.gr διαδραστικό χάρτη: Με μπλε χρώμα οι περιοχές που έχει εγκρίνει η Αθήνα για την τουρκική άσκηση, με κόκκινο οι πρόσθετες περιοχές που ανακοίνωσε η Άγκυρα, επιχειρώντας αεροπορικό αποκλεισμό της Χίου και των Ψαρών!

 

Σχόλια