Τζανακόπουλος: Η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα

Τζανακόπουλος: Η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα

Κύριος σύμμαχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, όπως επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της Κομισιόν και της ΕΛΣΤΑΤ, οι προσβλέψεις των οποίων δείχνουν ότι η οικονομία επέστρεψε οριστικά στην ανάπτυξη, είπε ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

 

Η συμφωνία την οποία διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα

Το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση είναι σημαντικό, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι «η συμφωνία την οποία διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». «Μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά και προσπαθεί να επιτύχει μία συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι με δεδομένη την υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά αλλά και τις προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν έχουν βάση οι πιέσεις για νέα μέτρα μετά το 2018 σημειώνοντας ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα επιβεβαιώνεται πλήρως από τα στοιχεία της οικονομίας και επικαλέστηκε τις προβλέψεις της Κομισιόν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.

«Αναμένουμε να προχωρήσει το ΔΝΤ σε περισσότερο ρεαλιστικές θέσεις. Το ίδιο περιμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Οι απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια δεν είναι ρεαλιστικές» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν διορίζονται από τους δανειστές αλλά εκλέγονται από τον ελληνικό λαό

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεσε και κατά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι αρνητικός παράγοντας για να κλείσει η αξιολόγηση είναι ο αρχηγός της ΝΔ που επιρρίπτει στην κυβέρνηση την καθυστέρηση στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βερολίνο και αντί να βοηθήσει στην εθνική προσπάθεια, επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες για την καθυστέρηση στην ελληνική κυβερνηση», ανέφερε ο υπουργός.

«Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν διορίζονται από τους δανειστές αλλά εκλέγονται από τον ελληνικό λαό», προσέθεσε σχετικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Θα υπάρξει αλλαγή γραμμής από τους δανειστές για να υπάρξει συμφωνία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει αλλαγή γραμμής από κάποιους εκ των δανειστών και αν αυτό γίνει μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα τόνισε ότι «αν οριστούν οι στόχοι, τότε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να υπολογιστούν καθώς είναι μια απλή εξίσωση» σημείωσε.Σχόλια