Τουσκ για νίκη Τραμπ: Στιγμή αβεβαιότητας στις διατλαντικές σχέσεις

Τουσκ για νίκη Τραμπ: Στιγμή αβεβαιότητας στις διατλαντικές σχέσεις

«Προειδοποιητικό σημάδι» χαρακτήρισε την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Τα σημερινά γεγονότα κι αυτά των τελευταίων μηνών πρέπει να αποτελέσουν προειδοποιητικό σημάδι για όλους όσοι πιστεύουν στη φιλελεύθερη δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι «Παρ’ όλο που σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του αμερικανικού λαού, έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που φέρνει αυτό το αποτέλεσμα», και κάνοντας λόγο για «στιγμή αβεβαιότητας στις διατλαντικές σχέσεις».

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν στενούς ιστορικούς δεσμούς, τους οποίους «κανείς δεν μπορεί να εξαφανίσει ή να μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε τις κοινές μας μνήμες και αξίες, όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στο άτομο».

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεργαστούν όσο πιο στενά γίνεται» υπογράμμισε ο κ. Τουσκ, ενώ κάνοντας αναφορά στο κάλεσμα του Τραμπ «για αμερικανική ενότητα» σημείωσε πως εκείνος καλεί σε «ευρωπαϊκή και διατλαντική ενότητα».

«Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι μεγάλη εάν απομονωθεί» ήταν το μήνυμα του Τουσκ, προσθέτοντας πως Αμερική και Ευρώπη «πρέπει και θα συνεργαστούν» γιατί αυτό αποτελεί «κοινό τους συμφέρον» παρ’ όλο που χρειάζονται «μεγάλες προσπάθειες».

«Η ΕΕ είναι και θα παραμείνει δυνατός και αξιόπιστος εταίρος και το ίδιο περιμένουμε από την Αμερική και το νέο πρόεδρο», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Σχόλια