Τουσκ: Το μέλλον της Σένγκεν κρίνεται στις 7 Μαρτίου στη Σύνοδο ΕΕ -Τουρκίας

Τουσκ: Το μέλλον της Σένγκεν κρίνεται στις 7 Μαρτίου στη Σύνοδο ΕΕ -Τουρκίας

Ότι «ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στο προσφυγικό.

Μιλώντας σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία, ωστόσο αρνήθηκε πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημέρωσε την ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας , ενώ υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

«Το μέλλον της Σένγκεν» θα κριθεί στις 7 Μαρτίου, επεσήμανε ο κ. Τουσκ, αναφερόμενος στην ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ακόμη, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση «διαφορετικών σχεδίων», το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός».

«Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», ξεκαθάρισε ωστόσο πρόσθεσε ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».

«Πρέπει να βελτιώσουμε το συντονισμό, να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους που έχουμε ψηφίσει από κοινού», σημείωσε ο κ. Τουσκ και συμπλήρωσε ότι οι κοινές αποφάσεις αφορούν τόσο στη μετεγκατάσταση όσο και στην επαναφορά σε μία κατάσταση όπου όλα τα κράτη-μέλη σέβονται τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

«Απαιτείται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, επενδύοντας στη διάσωση της Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της», υπογράμμισε.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεσήμανε ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και έκανε έκκληση να μην σταματήσει κανείς τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.Σχόλια