Τουρκία: Διαψεύδει ότι μπλοκάρει την επιχείρηση του ΝΑΤΟ – Συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών

Τουρκία: Διαψεύδει ότι μπλοκάρει την επιχείρηση του ΝΑΤΟ – Συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε η Άγκυρα ότι καθυστερεί την έναρξη της αποστολής των πολεμικών
σκαφών του ΝΑΤΟ για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών ανάμεσα στις ακτές της και την Ελλάδα, όπως είχαν υποστηρίξει ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Η Τουρκία υπήρξε ο πρωτεργάτης αυτής της πρότασης. Το να προσποιείται κανείς ότι αντιτίθεται στην ίδια της την ιδέα δεν είναι ούτε λογικό ούτε έχει ειρμό», ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία εμποδίζει (αυτή την αποστολή) είναι παράλογοι, μη ρεαλιστικοί και κατασκευασμένοι», επέμεινε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να υπογράψει με δεκατέσσερις χώρες μια συμφωνία επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών, ώστε να επιβραδυνθεί η ροή των αναχωρήσεων από τις ακτές της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Άγκυρα πρότεινε να συνάψει μια τέτοια συμφωνία «με 14 χώρες που βρίσκονται στην πηγή των άτακτων μεταναστεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

«Η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών μπορεί να εξεταστεί σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τις χώρες αυτές έπειτα από συζητήσεις», διευκρίνισε κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Είναι εκτός συζήτησης να σταματήσουν αμέσως οι άτακτες μεταναστεύσεις. Δεν έχουμε κάποιο μαγικό ραβδί», επέμεινε ο Μπιλγκίτς, συμπληρώνοντας: «όμως χρειαζόμαστε χρόνο και να αγωνισθούμε αποφασιστικά (εναντίον αυτού του φαινομένου)».

Ο Μπιλγκίτς διαβεβαίωσε τέλος πως οι ροές των μεταναστών «μειώθηκαν σημαντικά» από την αρχή της χρονιάς, προσθέτοντας πως η χώρα του σταμάτησε 24.000 επίδοξους μετανάστες και συνέλαβε 93 διακινητές από την 1η Ιανουαρίου έως την 15η Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια