22:39 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τουρκία: Πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι ξανά στο εδώλιο

Τουρκία: Πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι ξανά στο εδώλιο

Ξεκίνησε στην Τουρκία η δίκη των πανεπιστημιακών που είχαν υπογράψει κείμενο κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Σε άλλη αίθουσα του ίδιου δικαστηρίου διεξήχθη  η τρίτη ακρόαση των δημοσιογράφων της Cumhuriyet.

Οι τέσσερεις πανεπιστημιακοί βρίσκονταν μεταξύ 2000 Τούρκων πολιτών που είχαν υπογράψει την επίμαχη επιστολή για τις μεγάλης κλίμακας επιθέσεις του τουρκικού στρατού κατά Κούρδων που ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη τουρκική ΜΚΟ «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (TIHV), τουλάχιστον 338 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 78 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με την TIHV πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πέσει θύματα σφοδρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Στη συγκεκριμένη επιστολή απευθυνόταν έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση «να προετοιμάσει τις συνθήκες για διαπραγματεύσεις» με την κουρδική πλευρά προκειμένου να τεθεί τέλος στη χρόνια διαμάχη στο εσωτερικό της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα «πολιτικά αιτήματα των Κούρδων». Αρχικά είχαν συλληφθεί 20 καθηγητές πανεπιστημίου, αλλά τελικά σε δίκη οδηγήθηκαν οι τέσσερεις που όχι μόνο συνυπέγραψαν αλλά «ενορχήστρωσαν» την εν λόγω κίνηση διαμαρτυρίας. Πρόκειται για τους Μουζαφέρ Καγιά, Εζρά Μουγκάν, Κινβάτς Ερσόι και Μεράλ Καμσί. Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελίας οι εν λόγω πανεπιστημιακοί όχι μόνο δεν καταδίκασαν τις πράξεις της «τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, που είναι πηγή βίας» αλλά φέρονται να την στηρίζουν.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι η τιμωρία των αντιφρονούντων καθηγητών θα είναι σκληρή. «Προσπαθούν να σπάσουν την ενότητα του τουρκικού έθνους» είχε πει σε ομιλία του τον Ιανουάριο. Ωστόσο η στάση Ερντογάν, σύμφωνα με τον αν. καθηγητή Διεθνών Σχέσων Μπουράκ Μπιλγκεχάν Οζπέκ από το πανεπιστήμιο ΤΟBB της Άγκυρας, έχει επιφέρει τριγμούς στο κυβερνητικό πεδίο. Ειδικότερα οδήγησε, όπως εκτιμά ο ίδιος, σε μια πρώτη διαφωνία μεταξύ του τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου και του προέδρου Ερντογάν. Ο πρώτος, πρώην καθηγητής πανεπιστημίου, τάχθηκε ευθέως κατά της προφυλάκισης των συναδέλφων του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κάμψει το μένος του Ερντογάν.

Απειλή θανατικής ποινής για τους δημοσιογράφους

Στο άλλο ανοιχτό «μέτωπο» τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Κι αυτό διότι εάν τελικά οι δύο δημοσιογράφοι της Cumhuriyet κριθούν ένοχοι απειλούνται ακόμη και με θανατική ποινή, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο τουρκικός Ποινικός Κώδικας για το έγκλημα της κατασκοπείας.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης των δύο δημοσιογράφων το τουρκικό καθεστώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνδέσει αυτήν την υπόθεση με την περίπτωση δύο αστυνομικών που συνελήφθησαν επειδή κρίθηκαν ένοχοι ότι είχαν πρόσβαση σε οχήματα του τουρκικού στρατού, που κατευθυνόταν προς τη Συρία. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ντούνταρ, εάν πράγματι συνδεθούν οι δύο υποθέσεις τότε τα νέα δεν θα είναι καθόλου καλά, ούτε για τους ίδιους αλλά ούτε για την ελευθεροτυπία στη χώρα.

πηγη dw

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας