Τουρκία: Η κυβέρνηση υπόσχεται να ανοικοδομήσει τις περιοχές που γκρέμισε στις μάχες κάτα του PKK

Τουρκία: Η κυβέρνηση υπόσχεται να ανοικοδομήσει τις περιοχές που γκρέμισε στις μάχες κάτα του PKK

Η τουρκική κυβέρνηση θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια λίρες (3,4 δισεκ. δολάρια, περίπου 3 δισεκ. ευρώ) στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, για να ανοικοδομηθεί η περιοχή, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), εξήγγειλε χθες (4/9) ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η τουρκική κυβέρνηση υπολόγιζε στο πρόσφατο παρελθόν ότι περίπου 6.000 κτήρια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί στις συγκρούσεις και ότι το κόστος για την ανοικοδόμηση θα φθάσει το 1 δισεκ. ευρώ (345 εκατ. δολάρια, 309 εκατ. Ευρώ).

«Επενδύουμε 10 δισεκατομμύρια λίρες», ανέφερε ο Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Ντιγιάρμπακιρ. «Στη θέση των σπιτιών που καταστράφηκαν οικοδομούμε όμορφα σπίτια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, η κυβέρνηση θα επενδύσει σε επτά αστικά κέντρα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας όπου θα οικοδομηθούν κατοικίες, τεμένη και νοσοκομεία. Η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί επίσης στην ανοικοδόμηση της ιστορικής συνοικίας Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, εξήγγειλε ο Γιλντιρίμ.

Τα ρωμαϊκά τείχη που περιβάλλουν τη Σουρ έχουν ενταχθεί στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η συνοικία υπέστη τεράστιες ζημιές στις εχθροπραξίες που μαίνονταν εκεί επί μήνες φέτος, γεγονός που ήγειρε ανησυχίες ότι μπορεί να είναι αδύνατο να αποκατασταθεί.

 

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια