Τουσκ: Η στήριξη προς την Ελλάδα αποτελεί τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας

Τουσκ: Η στήριξη προς την Ελλάδα αποτελεί τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα ζητήσει από την τουρκική ηγεσία να δεσμευτεί «περισσότερο» για τη διαχείριση του προσφυγικού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία την Πέμπτη και την Παρασκευή, πριν από το σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, στις 7 Μαρτίου.

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη, όπως έχει ήδη δείξει, να χορηγήσει ουσιαστική οικονομική βοήθεια στις χώρες που γειτονεύουν με τις εμπόλεμες ζώνες», είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τη Βιέννη.

«Όμως ταυτόχρονα, αναμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα δεσμευτούν περισσότερο, μια αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτό θα είναι το θέμα των συζητήσεων που θα έχω στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο Τουσκ ξεκίνησε σήμερα από την αυστριακή πρωτεύουσα μια τετραήμερη περιοδεία στις χώρες των Βαλκανίων και την Τουρκία. Την Πέμπτη θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και την επομένη θα έχει συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτά τα «ραντεβού» προηγούνται κατά λίγες μόλις ημέρες της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου στις Βρυξελλες, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Η χώρα αυτή θεωρείται από τους Ευρωπαίους, ολοένα και περισσότερο, ως το «κλειδί» για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης που έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν από την Άγκυρα να εφαρμόσει με γρηγορότερους ρυθμούς το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας με βάση το οποίο η χώρα δεσμεύεται να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα μας απέναντι στη μεταναστευτική κρίση. Αποκαλείται «Πίσω στη Σένγκεν», είπε ο Τουσκ μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Πρέπει να σταθούμε δίπλα στην Ελλάδα

«Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, όπως και η επιστροφή στην εφαρμογή της Σένγκεν», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, σήμερα στη Βιέννη.

Ο Ντόναλντ Τουσκ σημειώνει πως η επαναφορά των αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα δεν είναι εύκολη απόφαση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνεται με «συντονισμένο τρόπο». «Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάβρωσης της εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, αναφέρει πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασής μας», τονίζοντας ότι η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο είναι η Ελλάδα.

«Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα ανεβαίνει, όχι επειδή θέλουν να κάνουν την Ελλάδα σπίτι τους, αλλά επειδή ελπίζουν ότι από την Ελλάδα θα προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για βελτίωση της συνεργασίας της ΕΕ με τους «γείτονές της, αρχής γενομένης με την Τουρκία». «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει σημαντική οικονομική στήριξη, αλλά αναμένουμε πιο ενεργή δέσμευση από τους εταίρους μας ως προϋπόθεση για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο των επαφών του στην Τουρκία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τη σημερινή συνάντηση, η Αυστρία θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας «ευρωπαϊκής ομοφωνίας» για τη διαχείριση της κρίσης.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια