Τρ. Αλεξιάδης: Θα κριθώ από την ικανότητά μου ως προς τη συλλογή φόρων – Σύνθετο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Τρ. Αλεξιάδης: Θα κριθώ από την ικανότητά μου ως προς τη συλλογή φόρων – Σύνθετο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα L’ Echo, παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, στην οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα κριθεί από την ικανότητά του ως προς τη συλλογή φόρων, ενώ χαρακτήρισε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα «σύνθετο».

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για το γιατί είναι τόσο δύσκολη η συλλογή φόρων στην Ελλάδα ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι «πρόβλημα είναι σύνθετο», ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα «δεν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση» για τη διασφάλιση της λειτουργίας του φορολογικού συστήματος, και ότι για «τους φορολογούμενος με πολιτικές επαφές οι έλεγχοι συχνά διακόπτονταν, μετά από παρέμβαση πολιτικών προσώπων, είτε επρόκειτο για υπουργούς, είτε για βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και ενίοτε των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

«Για τους 5.300 ελέγχους που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχω λάβει καμία τηλεφωνική κλήση όπου να μου ζητείται να παρέμβω για να προστατεύσω κάποιον. Η κοινή γνώμη γνωρίζει ότι η κατάσταση στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια είναι σήμερα πολύ διαφορετική», προσέθεσε στο ίδιο θέμα.

Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε ότι μετά από πέντε έτη συνεχόμενων αυξήσεων φόρων, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, ενώ έκανε αναφορά και σε όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρόδο, όπου «εφοριακοί εκδιώχθηκαν δια της βίας από επιχειρηματίες και πολίτες ενώ διενεργούσαν ελέγχους».

«Αυτές οι αντιδράσεις αποτελούν απαρχή φασισμού. Οι πολίτες δεν είναι δυνατό να επιτίθενται σε αξιωματούχους που κάνουν τη δουλειά τους. Έχουν τη δυνατότητα να διαδηλώσουν, να οργανώσουν πολιτικές δράσεις προβολής των ιδεών τους και να προτείνουν λύσεις, αλλά μέχρις αυτού του σημείου. Οι ”επαναστάτες” της Ρόδου δεν ήταν ηρωικοί αγωνιστές, αλλά φοροφυγάδες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το είδος βίας κατά ελεγκτών άρχισε με νυχτερινά κέντρα και μπράβους… Δεν είναι αποδεκτές πρακτικές εντός του δημοκρατικού πλαισίου», επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές φορολογικές αρχές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι: «Η φορολογική διοίκηση δεν έχει αρκετό προσωπικό και επαρκή τεχνικά μέσα. Υπάρχουν 9.000 εφοριακοί για έναν πληθυσμό πάνω από δέκα εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ένας υπάλληλος για 1.100 κατοίκους. Συγκρίνετε τους αριθμούς αυτούς με εκείνους άλλων ευρωπαϊκών χωρών και θα δείτε αμέσως το πρόβλημα. Όσον αφορά τις άλλες ελλείψεις, δύο παραδείγματα: Οι περισσότερες από τις υπηρεσίες μας έχουν υπολογιστές από το 2002 και το 2003, οι οποίοι είναι προφανώς εντελώς παρωχημένοι και δε λειτουργούν σωστά. Ακόμη χειρότερα, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές δε διαθέτουν μηχανήματα ελέγχου με ακτίνες ”Χ”. Σε Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία, οι αντίστοιχες διαθέτουν τέτοια μηχανήματα. Τα προβλήματα αυτά προφανώς μειώνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ελέγχων».Σχόλια