Τρεις Ιρανο-αμερικανοί που απελευθερώθηκαν από φυλακές του Ιράν έφθασαν στη Γερμανία

Τρεις Ιρανο-αμερικανοί που απελευθερώθηκαν από φυλακές του Ιράν έφθασαν στη Γερμανία

Οι τρεις Ιρανο-αμερικανοί που αναχώρησαν από την Τεχεράνη στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, έφθασαν στη Γερμανία, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως οι πολίτες των ΗΠΑ που αναχώρησαν σήμερα από το Ιράν μετά την αποφυλάκισή τους έχουν φθάσει στη Γερμανία», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να μεταβούν στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν, όπου αναμένεται να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.

Ελβετικό αεροπλάνο μετέφερε τον Τζέισον Ρεζαϊάν, τον επικεφαλής του γραφείου της Washington Post στην Τεχεράνη τον Σαΐντ Αμπεντινί, έναν πάστορα από το Αϊντάχο, και τον Αμίρ Χεκματί, έναν πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ από το Φλιντ του Μίτσιγκαν, καθώς και μέλη των οικογενειών τους από την Τεχεράνη στη Γενεύη.

Προσγειώθηκαν γύρω στις 17:00 ώρα Γκρίνουιτς (Κυριακή 17/1, στις 19:00 ώρα Ελλάδας) και εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως αναχώρησαν λίγο μετά για μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Γερμανία.

Ένας ακόμη Ιρανο-αμερικανός που απελευθερώθηκε με την ίδια ανταλλαγή κρατουμένων, ο Νοσρατολάχ Χοσραβί-Ρουντσαρί, δεν βρισκόταν στο αεροσκάφος και, σύμφωνα με υψηλόβαθμούς αμερικανούς αξιωματούχους, δεν έχει φύγει ακόμη από την Τεχεράνη. Ένας πέμπτος κρατούμενος, ο Αμερικανός φοιτητής Μάθιου Τρέβιθικ απελευθερώθηκε χωριστά, και έχει φύγει ήδη από το Ιράν, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως οι κρατούμενοι πολίτες των ΗΠΑ αποφυλακίστηκαν και πως εκείνοι που ήθελαν να αναχωρήσουν από το Ιράν έχουν φύγει», είχε δηλώσει νωρίτερα υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Πολλοί Ιρανο-αμερικανοί που κρατούνταν σε φυλακές των ΗΠΑ, οι οποίοι είτε είχαν καταδικαστεί είτε ανέμεναν να δικαστούν για παραβίαση του εμπάργκο, αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι, δήλωσαν οι δικηγόροι τους.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια