Τρέμει η Μέρκελ ένα Grexit: Θα βυθίσει στο χάος ολόκληρη την Ευρώπη

Τρέμει η Μέρκελ ένα Grexit: Θα βυθίσει στο χάος ολόκληρη την Ευρώπη

Διαμετρικά αντίθετους όσον αφορά την αξιολόγηση των συνεπειών ενός Grexit εμφανίζει η Die Welt την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε με την ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης να κάνει λόγο για «αναταραχή και χάος» στα οποία θα βυθιστεί ολόκληρη η Ευρώπη από μια τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας, η Άνγκελα Μέρκελ δεν δείχνει να συμμερίζεται σε καμία περίπτωση τις συχνά και ποικιλοτρόπως εκπεφρασμένες δηλώσεις Σόιμπλε περί μιας ευρώπης σήμερα πολύ πιο έτοιμης να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τις μικρότερες δυνατές ζημίες, προκαλώντας ταυτόχρονα τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει -αν θέλει- σε δημοψήφισμα, σε μια προσπάθεια να δείξει πως το Grexit δεν μπορεί για την Ελλάδα να αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Ιδιαίτερη σημασία δείχνει να έχει η σαφής μεταστροφή της Γερμανίδας Καγκελαρίου όσον αφορά τη θεώρησή της για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο τώρα χαρακτηρίζει ως «σοβαρό διαπραγματευτή», ενώ συνυπολογίζει την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Θα ήταν «αδιανόητο, να αφεθεί η Ελλάδα να φύγει θορυβωδώς από το ευρώ, να βυθιστεί στην αναταραχή και στο χάος, ίσως μάλιστα να στραφεί και προς τους Ρώσους, και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα τη στιγμή που εκφράζεται η διάθεση να δοθούν δισεκατομμύρια και στην Ουκρανία προκειμένου να προσδεθεί η χώρα αυτή στην Ευρώπη».

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρακολουθούν επακριβώς, εάν έχουμε τη θέληση και την ικανότητα να επιλύσουμε τα προβλήματά μας, έστω και με πολλά χρήματα εάν χρειαστεί. Πραγματική ισχύς σημαίνει να μπορείς να επιβληθείς στα του οίκου σου. Η συμμετοχή και μόνο του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα έχει προκαλέσει αμφιβολίες επ’ αυτού».

Σε αυτήν την προσέγγιση το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει την καγκελάριο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Και εκεί, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, πολλοί θεωρούν ότι θα πρέπει να αποκλειστεί κατηγορηματικά ένα Grexit, καθώς «υπάρχουν θέματα που είναι πολύ σημαντικά για να κρατάς ανοιχτές όλες τις πιθανότητες».

Η Welt ωστόσο παραθέτει και την άποψη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεν θέλει βέβαια να δει τους Έλληνες να φεύγουν από το ευρώ. Αλλά δεν θέλει και να αποκλείσει μία αποχώρηση. Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η Ευρώπη θα εξασθενούσε σημαντικά τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στην Ελλάδα, εάν απέκλειε ένα Grexit. Και σύμφωνα με τη δική του λογική, ακόμη και η αποχώρηση από το ευρώ θα ήταν δυνατή στο τέλος της ημέρας. Γι’ αυτό ο Σόιμπλε χαιρέτισε την ιδέα ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα».

Παραθέτοντας τις δύο διαφορετικές γερμανικές οπτικές, η εφημερίδα δεν αποφεύγει να ξεκαθαρίσει ότι η θέση της καγκελαρίου είναι πιο ισχυρή ως προς τη λήψη των αποφάσεων από εκείνη ενός υπουργού. Αλλά ο Σόιμπλε είναι «μία αλεπού της πολιτικής», γι’ αυτό και αξιοποιεί για λόγους δικής του τακτικής τον ρόλο του ΔΝΤ στην υπόθεση, έτσι ώστε να διατηρεί ανοιχτή τη θύρα της εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα.

Το παράδοξο: «Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε καν να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας. Πριν από το πρώτο πακέτο διάσωσης, το 2010, θεωρούσε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να επιλύσει μόνη της το πρόβλημα. Αλλά η Μέρκελ επέβαλε το ΔΝΤ, παρά τη θέληση του υπουργού της. Τώρα η συμμετοχή του ΔΝΤ βολεύει τον Σόιμπλε και φέρνει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο».

Σχόλια