Τρία «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών

Τρία «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών

Σημαντική απόσταση φαίνεται πως χωρίζει την κυβέρνηση και τους θεσμούς στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ειδικά για τα χρέη προς το Δημόσιο, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το θέμα αυτό μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως εκκρεμεί ακόμα δουλειά σε τεχνικό επίπεδο για το σύστημα αξιολόγησης που θα καθορίζει το ποιοι τελικώς θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Παράλληλα, η ίδια πηγή -την οποία επικαλείται το newmoney.gr- ανέφερε πως όσον αφορά στα χρέη προς το Δημόσιο, οι φόροι υπέρ τρίτων (πχ. ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κλπ) δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά θα πρέπει να εξοφληθούν πλήρως.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα χρέη (πχ. φόρο εισοδήματος κλπ), το Υπουργείο Οικονομικών θα προετοιμάσει νέες προτάσεις για το τι θα μπορεί τελικά να προσφέρει στους οφειλέτες.

«Το «κούρεμα» οφειλών θα είναι η έσχατη λύση» τόνισε κυβερνητικός παράγοντας, εννοώντας ότι η προσπάθεια συμβιβασμού με τους δανειστές περιστρέφεται γύρω από άλλες λύσεις, όπως ενδεχομένως περισσότερες δόσεις κ.λπ.. Το θέμα θα συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνάντηση με τους θεσμούς, την προσεχή Τετάρτη.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σημερινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών με την κυβέρνηση συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις επαφές των δύο πλευρών και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της β’ αξιολόγησης εντός του προκαθορισμένου χρόνου.


Σχόλια