Τριετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ζητά τώρα η Ελλάδα

Τριετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ζητά τώρα η Ελλάδα

Κατατέθηκε σήμερα από την ελληνική πλευρά αίτημα για νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως επιβεβαιώθηκε και από εκπροσώπους του μηχανισμού.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, η επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο προς τον γενικό διευθυντή του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κάνει λόγο για τριετές πρόγραμμα, ύψους 51 δισ. ευρώ.

Στην ίδια επιστολή, ο νέος Έλληνας ΥΠΟΙΚ δεσμεύεται ότι μέχρι αύριο, Πέμπτη 9 Ιουνίου, η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει τις προτάσεις της για την επίτευξη συμφωνίας στους θεσμούς, ενώ ο κ. Τσακαλώτος επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και να τιμήσει της υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές.

Όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά της η Bild, επικαλούμενη γαλλικές κυβερνητικές πηγές, το πρόγραμμα στήριξης μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια και, αν στεφθεί με επιτυχία, ενδέχεται να παραταθεί.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι το ΔΝΤ εκτίμησε ότι τα χρήματα που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της τα επόμενα δύο χρόνια ανέρχονται σε 51 δισ. ευρώ. Εάν το πρόγραμμα στήριξης διαρκέσει περισσότερο, τότε το σύνολο του ποσού θα είναι περισσότερο από 51 δισ. ευρώ, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή που απέστειλε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ESM, με το αίτημα για χρηματοδότηση:

«Αγαπητέ πρόεδρε και γενικά διευθυντά,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (‘’η Δημοκρατία’’ ή ‘’Ελλάδα’’), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση (‘’Δάνειο’’ ή ‘’Πρόγραμμα’’) με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 12 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν:

– μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση

– μέτρα σχετικά με τις συντάξεις

Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.

Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναδιατυπώνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβαστεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.

Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.
Μετά τιμής,

Ο Υπουργός Οικονομικών».

Διαβάστε την επιστολή όπως στάλθηκε από τον κ. Τσακαλώτο, στα αγγλικά:

epistoli

Σημειώνεται ότι το αίτημα πρέπει να αξιολογηθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, τόσο ως προς τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας όσο και από τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ «εφόσον κρίνεται χρήσιμο και εφικτό η εν λόγω εκτίμηση μπορεί να διενεργείται από κοινού με το ΔΝΤ».

Εάν εκδοθεί απόφαση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα πρέπει να διαπραγματευθούν με το ενδιαφερόμενο μέλος Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding, σύμφωνα με το άρθρο 13), στο οποίο θα περιγράφονται οι όροι της οικονομικής στήριξης.

Η εν λόγω συμφωνία, με τους όρους της οικονομικής στήριξης, υπογράφεται από την Κομισιόν εξ ονόματος του ESM, ενώ επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αναλαμβάνει την παρακολούθηση τήρησης των όρων του προγράμματος.Σχόλια