Τριπλό μήνυμα των δανειστών στην κυβέρνηση – Δεν παίρνετε δόση αν…

Τριπλό μήνυμα των δανειστών στην κυβέρνηση – Δεν παίρνετε δόση αν…

Με ανησυχία και τροχιοδεικτικές βολές προς την Αθήνα, παρακολουθεί η Ε.Ε. την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος για το Μνημόνιο 3.

Το Eurogroup ολοκλήρωσε την συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει την πορεία του προγράμματος και κυρίως να συμφωνηθούν τα 13 προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί το 1 δισ.ευρώ το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έρθει πριν το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών των προαπαιτούμενων, είναι τα «κόκκινα» δάνεια, το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, η εργαλειοθήκη το ΟΟΣΑ κλπ.

Αμέσως μετά, το Eurogroup έστειλε τριπλό μήνυμα στην Αθήνα:

Να ψηφίσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου όλα τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να λάβει την υποδόση του 1 δισ.ευρώ
Να ψηφίσει η Βουλή το αργότερο μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου το ασφαλιστικό, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος
Ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναζητήσει ευρύτερη πολιτική συναίνεση για το ασφαλιστικό.
«Ζητήσαμε από τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το ταχύτερο δυνατό και όπως έχει συμφωνηθεί. Στόχος είναι να έχει τακτοποιηθεί αυτό έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να επικεντρωθούμε μετά στις σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι ακόμη ανοιχτές και πρέπει να οριστικοποιηθούν για την πρώτη αξιολόγηση, στις αρχές του επόμενου χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση για το ασφαλιστικό

Πλέον οι δανειστές στρέφουν το βλέμμα στο «καυτό» ζήτημα του ασφαλιστικού. «Η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό είναι μέρος της πρώτης αξιολόγησης, οπότε η ελληνική κυβέρνηση έχει λίγο περισσότερο χρόνο για συζήτηση με τους θεσμούς», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Σε ερώτηση για το αν έχει απαιτηθεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση, απάντησε ότι αυτό δεν έχει ζητηθεί ρητά, αλλά έστειλε ένα σαφές μήνυμα πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

«Δεν έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα ευρύτερη πολιτική υποστήριξη για αυτή τη μεταρρύθμιση, αλλά κάτι τέτοιο έχει νόημα. Πρόκειται για μεταρρύθμιση που παίρνει περισσότερο χρόνο και αν θες να είναι πιο αποτελεσματική, πρέπει να έχεις ευρύτερη στήριξη», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν είναι έτοιμη η αντιπολίτευση να το στηρίξει, αλλά από την εμπειρία μου ξέρω ότι έχει σημασία η οργάνωση των κοινοβουλίων σε τέτοια ζητήματα. Πάντως, δεν το συζητήσαμε σήμερα», κατέληξε.

Στο τραπέζι και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Πλέον, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών μπαίνει και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, με το στόχο των 50 δισ. ευρώ, που είχε συζητηθεί αρκετά όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία τον Αύγουστο. «Ο σχεδιασμός για το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να είναι στο τραπέζι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και πριν από τα Χριστούγεννα», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Η ανακεφαλαιοποίηση

Ακόμη, ο Ολλανδός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνοντας ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε, με την τελευταία εκταμίευση να αναμένεται αύριο έπειτα από τη σχετική έγκριση του ESM. Συνολικά, η ανακεφαλαιοποίηση θα κοστίσει λιγότερο από 5,5 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε.

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί με το υπόλοιπο ποσό, από τα 25 δισ. εκ των 86 δισ. του προγράμματος που είχαν μπει σε ξεχωριστό λογαριασμό για την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Ακόμη είναι ανοιχτό το θέμα με τις μικρότερες τράπεζες, οπότε δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τελικό ποσό. Ομως, τα χρήματα που δεν θα χρειαστούν, απλά δεν θα εκταμιευθούν».

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

Την «ομαλή διαδικασία εφαρμογής του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων» αναμένει το Eurogroup, προκειμένου να υπάρξει η εκταμίευση της νέας υπο-δόσης του ένα δισ. ευρώ, όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα ακόλουθα:

«Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη διαδικασία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος υπό την εποπτεία του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Το Eurogroup αναμένει οι ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν με ομαλό τρόπο τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, βάσει του δεύτερου «πακέτου» προαπαιτούμενων. Με αυτόν τον τρόπο θα «ελευθερωθεί» το ένα δισ. ευρώ από τον ESM.

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα χρειαστούν περισσότερα από τα 10 δισ. ευρώ που έχουν, ήδη, εξασφαλιστεί, βάσει του προγράμματος γι’ αυτόν τον σκοπό.

Πρόκειται για κεφάλαια σαφώς λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται το ελληνικό πρόγραμμα. Τα χρήματα θα δοθούν από τον ESM στο ΤΧΣ».Σχόλια