Τρεις αυτοκτονίες πρόλαβε & απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τρεις αυτοκτονίες πρόλαβε & απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τρεις απόπειρες αυτοκτονίας, οι οποίες εκδηλώθηκαν μέσω διαδικτύου, κατάφερε να αποτρέψει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα πρόκειται για δυο νέους 17 και 21 ετών στην Ελλάδα, καθώς και ένα άτομο στο Λίβανο.

Σε ό,τι αφορά στις δύο πρώτες περιπτώσεις, του 17χρονου και του 21χρονου, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε μέσω της online διαδικασίας «CYBER ALERT» ότι δύο άτομα, τα οποία κατέχουν και διαχειρίζονται προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν προβεί σε διαδικτυακές αναρτήσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε πρόθεση αυτοκτονίας.

Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε επικοινωνία με τις αρμόδιες διαχειρίστριες εταιρείες της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη τους, εντοπίστηκε η περιοχή όπου βρίσκονταν και διασφαλίστηκε η σωματική τους ακεραιότητα.

Στην τρίτη περίπτωση του ατόμου από το Λίβανο, το Επιχειρησιακό Κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από χρήστη ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ότι άλλος χρήστης, σε ιδιωτική συνομιλία, εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και προέκυψε ότι γεωγραφικά η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου, μέσω της οποίας είχε πραγματοποιηθεί η εκδήλωση πρόθεσης αυτοκτονίας, ήταν στον Λίβανο. Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές του Λιβάνου, μέσω της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, ώστε να διασφαλίσουν τη σωματική ακεραιότητα του συγκεκριμένου ατόμου.

Το προανακριτικό υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε και για τις τρεις περιπτώσεις θα υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

– Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88

– Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – android: CYBER KID

– Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert »: @cyberalertGRΣχόλια