Τρόμος από τους χειρισμούς σε λίστα-γίγα με τα 5.000 ονόματα

Τρόμος από τους χειρισμούς σε λίστα-γίγα με τα 5.000 ονόματα

Σε τρομερές καταγγελίες σχετικά με τους χειρισμούς των ελεγκτικών Αρχών σχετικά με μια λίστα-γίγα που περιέχει 5.000 φυσικά πρόσωπα προχώρησε ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, κ. Θεόδωρος Φλωράτος. Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Ρεπορτάζ» με τον Πέτρο Κουσουλό στο ραδιόφωνο του Alpha989, o κ. Φλωράτος αποκάλυψε ότι από την συνένωση όλων των λιστών φοροδιαφυγής έχει προκύψει μια υπερλίστα που περιέχει 5.000 φυσικά πρόσωπα με τα μεγαλύτερα ποσά. Την λίστα αυτή, όπως είπε, την έχει το ΚΕΦΟΜΕΠ το οποίο στο πλάισιο του νέου Νόμου 4446 καλούν τους πολίτες να αποκαλύψουν από μόνοι τους τα αδήλωτα εισοδήματα.

Όμως δεν σταματούν εκεί. Μαζί με την κλήση, συμπλήρωσε ο κ. Φλωράτος, οι Αρχές γνωστοποιούν στους πολίτες ότι σε περίπτωση που δεν δεχτούν να αποκαλύψουν από μόνοι τους τα «μαύρα» ή αδήλωτα εισοδήματα τότε θα ελεγχθούν. Και όχι μόνο αυτό αλλά τους κοινοποιούν και το όνομα του ελεγκτή και του επόπτη! Κοινώς του γνωστοποιούν το γεγονός ότι θα καταστεί αντικείμενο ελέγχου αλλά όχι μόνο αυτό αλλά του δίνουν την δυνατότητα να πάει και να βρει (λέμε τώρα) τον αρμόδιο ελεγκτή για να διευθετήσει την υπόθεση… 

Διαφθορά θα λέμε και θα… κλαίμε

Ο κ. Φλωράτος μίλησε έξω από τα δόντια. Έκανε λόγο για «αρρωστημένα μυαλά» τα οποία σκέφτηκαν και εφαρμόζουν την συγκεκριμένη στρατηγική, λέγοντας πως μέχρι πρότινος οι υπάλληλοι που «έσπαγαν» την εμπιστευτικότητα των ελέγχων, ελέγχονταν πειθαρχικα. «Θα δείτε τι θα συζητάμε για την διαφθορά σε δυο χρόνια», είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας άφωνο τον παρουσιαστή της εκπομπής.

Μεγάλα ονόματα

Το ereportaz είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη λίστα-γίγας «φιλοξενεί» πασίγνωστα ονόματα του επιχειρηματικού, εφοπλιστικού, δημοσιογραφικού, αλλά και πολιτικού κόσμου της χώρας. Για την διερεύνηση των υποθέσεών τους έχει δοθεί εντολή προτεραιότητας από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο η παραδοξότητα στην μεθοδολογία που αποκαλύπτει την διενέργεια ελέγχου σε περίπτωση άρνησης αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων καθιστά αβέβαιο το αποτέλεσμα των ελέγχων.

Επιπλέον ο κ. Φλωράτος αναφέρθηκε και στη στάση που κράτησε σε ότι αφορά τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, σημειώνοντας ότι δεν λειτουργεί αυτό το μοντέλο και σημείωσε «είναι η θεωρία του Πόντιου Πιλάτου, “δεν ξέρω, ο νόμος το λέει”», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φλωράτος μίλησε επίσης για τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, την μείωση του αφορολογήτου, τα χρέη στο Δημόσιο που αυξάνονται ραγδαία, καθώς και για τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Αναφερόμενος στην χρήση POS από τους επιχειρηματίες, αναφέρθηκε στο κενό του νόμου όσον αφορά με το τι θα γίνει με όσους είναι στον Τειρεσία.

Σημείωσε ωστόσο -μεταξύ άλλων- ότι «όταν δεν υπάρχει φορολογική συνείδηση, μην περιμένετε κανένας φόρος να φέρει αποτέλεσμα».

Παρακολουθήστε την συνέντευξη που παραχώρησε στον Πέτρο Κουσουλό ο κ. Φλωράτος (Δείτε από το 36:21 και μετά για την λίστα-γίγα) :Σχόλια