Τσακαλώτος: Δεν δώσαμε έμφαση σε μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη

Τσακαλώτος: Δεν δώσαμε έμφαση σε μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη

Στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο ρόλο των μεταρρυθμίσεων στη διεθνή, αλλά και την ελληνική οικονομία επισημαίνοντας: «μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεις τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και η αλληλουχία που αυτές έχουν. Ορισμένες εκ των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα ήταν θετικές, αλλά υπήρξαν και ορισμένες που έφεραν μεγαλύτερο πλήγμα παρά όφελος».

Ο Υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής μίας δεύτερης γενιάς μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, με στόχο να εξέλθει η οικονομία από την κρίση. «Ένα από τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης είναι ότι η εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα στην αγορά εργασίας, έχει κερδισμένους αλλά και χαμένους. Θα πρέπει σε αυτούς τους χαμένους να προσφέρεις κάποια ελπίδα. Και με δεδομένη την υψηλή ανεργία που επικρατεί οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να έχουν ελπίδα», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Λύση σε αυτό το αδιέξοδο μπορεί να δώσει ο συνδυασμός εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων στήριξης της ανάπτυξης και των επενδύσεων, κάτι που δεν συνέβη στα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα. (…) Δεν δώσαμε έμφαση σε μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη».

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έστειλε σαφές μήνυμα στο Βερολίνο σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των επενδύσεων τονίζοντας: «Οι βόρειες χώρες έχουν μηδενικά επιτόκια, αλλά δεν κάνουνε επενδύσεις, όπως η Γερμανία. Αυτό, από οικονομικής πλευράς, είναι παράλογο».

πηγή enikonomia


Σχόλια