Τσακαλώτος: Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ χωρίς συμφωνία– Έχουμε στραγγίξει κάθε σταγόνα ρευστότητας για το χρέος

Τσακαλώτος: Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ χωρίς συμφωνία– Έχουμε στραγγίξει κάθε σταγόνα ρευστότητας για το χρέος

Ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές της και είναι διατεθειμένη να προβεί σε παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί, μόνο εφόσον περιλαμβάνει το θέμα ενός βιώσιμου και εξυπηρετούμενου χρέους, όπως επίσης τα θέματα της χρηματοδότησης και επενδύσεων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Εάν τα έχουμε αυτά, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, ωστόσο επεσήμανε, παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων.

«Εάν δεν υπάρξει αυτού του είδους η συμφωνία δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπογράψουμε κάτι που γνωρίζετε ότι πρόκειται να αποτύχει», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε τις δηλώσεις περί Grexit από Ευρωπαίους αξιωματούχους ως μοχλό πίεσης στις συνομιλίες, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι η Αθήνα δεν έχει τα χρήματα προκειμένου να πληρώσει τη δόση του 1,6 δισεκ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την 30ή Ιουνίου, χωρίς να έχει προηγηθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές που θα ανοίγει το δρόμο της χρηματοδότησης.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα» είπε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι η Αθήνα έχει «στραγγίξει και την τελευταία σταγόνα ρευστότητας» προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της έως σήμερα.

«Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε λάβει τα χρήματα που δεν έχουν καταβληθεί από το καλοκαίρι του 2014, επομένως προφανώς δεν θα μπορούμε να έχουμε τα χρήματα προκειμένου να πληρώσουμε τη δόση», εξήγησε.

Ακόμα, ο Έλληνας αξιωματούχος σημείωσε ότι οι διεθνείς πιστωτές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι, δεν έχουν προβεί σε υποχωρήσεις: «(Οι διαπραγματεύσεις είναι) μια διαδικασία δούναι και λαβείν, όχι μια σύγκλιση προς την αρχική θέση της άλλης πλευράς» επεσήμανε σχετικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Έκαναν κάποιες παραχωρήσεις στους δημοσιονομικούς στόχους ωστόσο στους περισσότερους τομείς, θα δυσκολευτείτε πολύ να διαχωρίσετε με μια κόλλα A4 αυτά που έλεγαν τον Φεβρουάριο και αυτά που λένε τώρα τον Ιούνιο. Φαίνεται λίγο παράξενο», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών των συντάξεων, ο κ. Τσακαλώτος το απέκλεισε κατηγορηματικά, τονίζοντας: «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού δεν αποτελεί μια κόκκινη γραμμή για εμάς». «Μας φαίνεται απόλυτα λογικό οι περικοπές στις συντάξεις να μη βρίσκονται στην ατζέντα. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα», πρόσθεσε.

Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι ακόμα κι αν το σύστημα μεταρρυθμιστεί στο μέλλον, είναι παράλογο να υπάρξει μείωση των συντάξεων αυτή τη χρονική στιγμή, κατά την οποία πολλοί Έλληνες έχουν ήδη υποστεί περικοπές και στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες με τα χρήματα αυτά, καθώς το ένα τέταρτο των Ελλήνων είναι εκτός της αγοράς εργασίας.

Ο ίδιος είπε πως η Αθήνα προτείνει μια ελάφρυνση χρέους μέσω της μεταφοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων από το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ σε αυτό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ): «Υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να γίνει», τόνισε ο ίδιος. Εάν υπάρχει καλή θέληση, μπορώ να σκεφτώ 10 έως 15 λύσεις αυτή τη στιγμή για το πώς θα μπορούσε να γίνει. Εάν δεν υπάρχει καλή θέληση σε πολιτικό επίπεδο, οποιαδήποτε λύση θα έχει μειονεκτήματα».

Ερωτηθείς, τέλος, για το πόσο πιστεύει ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Νομίζω ότι το ερώτημα αφορά κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους μας τώρα».Σχόλια