Τσακαλώτος: Επιδιώκουμε πολιτική λύση στις 20 Φεβρουαρίου – Στην Ευρώπη δεν θέλουν νέο 2015

Τσακαλώτος: Επιδιώκουμε πολιτική λύση στις 20 Φεβρουαρίου – Στην Ευρώπη δεν θέλουν νέο 2015

Ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου μία πολιτική συμφωνία – πακέτο, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και κάλεσε το ΔΝΤ να πάρει μια απόφαση καθώς «δεν συγχωρείται να ροκανίζει τον χρόνο», ενώ κατηγόρησε το Ταμείο ότι παίζει blame game με την Ελλάδα.

«Επιδιώκουμε πολιτική λύση στις 20 Φεβρουαρίου και μετά θα κάνουμε τις λεπτομέρειες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, ότι το Ταμείο δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν ζητήσαμε ιδιαίτερη μεταχείριση.

«Ζητάω να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Μπορώ να ζητήσω από την κ. Λαγκάρντ να μην αναφέρεται σε αμφισβητήσιμες μελέτες που λένε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2018 όταν σήμερα είναι 2% χωρίς να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη;».

«Δεν μπορεί να ζητά από εμάς μέτρα τώρα και από τους Ευρωπαίους για το χρέος να λέει αργότερα. Θέλουμε το ΔΝΤ να πάρει μια δίκαιη απόφαση. Δεν συγχωρείται να μην ξεκαθαρίζει ποια είναι η θέση του και οι προϋποθέσεις», υπογράμμισε.

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «ζητούν μέτρα στηριζόμενοι σε λανθασμένα στοιχεία», ενώ απέδωσε τη στάση του ΔΝΤ σε εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο γιατί μπήκε σε ένα πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους «και τώρα ο Τόμσεν θέλει να τους πείσει ότι φταίει η Ελλάδα». «Το ΔΝΤ παίζει blame game με την Ελλάδα» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η θέση της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι ίδια με την ελληνική σε σχέση με τα μέτρα που ζητεί το Ταμείο. «Θεωρώ ότι η Κομισιόν προσπαθεί να ισορροπήσει απαιτήσεις που θέλουν το ΔΝΤ οπωσδήποτε μέσα και των νέων μέτρων που θέλει το ΔΝΤ» ανέφερε, ενώ διέψευσε ότι έχει λάβει τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 48 ωρών.

Ωστόσο, δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξηγώντας ότι «δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο γιατί θα μου δέσει τα χέρια».

«Δεν έχουμε καθυστερήσει, έχουμε καθυστερήσει σε 2-3 πράγματα όπως τα πλεονάσματα» είπε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφορικά με το αφορολόγητο, ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, φέτος αυξήσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Να περιμένουν όλοι το τελικό πακέτο», ενώ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αδικίες στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έχουμε αδικήσει τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα, βάλαμε φόρους γιατί είχαμε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης.Σχόλια