Τσακαλώτος: Η β’ αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη & προχωρήσει πολύ γρήγορα

Τσακαλώτος: Η β’ αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη & προχωρήσει πολύ γρήγορα

Την αισιοδοξία του ότι η δεύτερη αξιολόγηση «θα προχωρήσει πολύ γρήγορα», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

«Η Ελλάδα κερδίζει από τη γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και επεσήμανε ότι «δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία». Άρα «δεν πρέπει να είμαστε εμείς οι ύποπτοι, εάν υπάρξουν καθυστερήσεις», συνέχισε ο ίδιος.

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη από την προηγούμενη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη επιστολή του προς τους Θεσμούς, με θέμα τη βελτίωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, υποστήριξε ότι τα ζητήματα τα οποία τίθενται στην εν λόγω επιστολή, είναι διαδικαστικά και θα αποτελέσουν αντικείμενο της προκαταρκτικής συζήτησης με τους Θεσμούς, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις σημερινές αποφάσεις του Ecofin σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του. Όπως εξήγησε, οι δύο χώρες έχουν «βελτιωμένες επιδόσεις» και βρίσκονται στη «σωστή κατεύθυνση», οπότε δεν είναι η «κατάλληλη στιγμή», ούτε από «πολιτικής ούτε από οικονομικής απόψεως» να ξεκινήσει μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, δεν διαμορφώθηκε η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία, η οποία θα μπορούσε να «μπλοκάρει» τη διαδικασία. Καταλήγοντας, διευκρίνισε ότι η σημερινή απόφαση αφορά την έναρξη της διαδικασίας και όχι την επιβολή κυρώσεων.

 

 


Σχόλια