Τσακαλώτος: Υπάρχει «καλή θέληση» για να αρθούν οι τεχνικές διαφωνίες στο ζήτημα του χρέους

Τσακαλώτος: Υπάρχει «καλή θέληση» για να αρθούν οι τεχνικές διαφωνίες στο ζήτημα του χρέους

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα του χρέους εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά στην προστασία των αδύναμων τάξεων και των ανέργων.

Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος, προτεραιότητα της κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν στο κεφαλαιώδες ζήτημα κατ’ αυτήν, τη ρύθμιση του χρέους.

Κατά τον υπουργό, το πρώτο μέτρο αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ακολουθεί τον Ιανουάριο η αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, και στη συνέχεια η εξεύρεση λύσης για το χρέος ώστε να επιστρέψει η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι θεωρεί πρώτιστη ανάγκη να δοθεί γρήγορα μια λύση στο θέμα του χρέους, καθώς υπάρχουν σχετικές πιέσεις κι από το ΔΝΤ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει «καλή θέληση» για να αρθούν οι τεχνικές διαφωνίες.

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί τις συνθήκες και τις πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η οποία θα επιτρέψει την τελική εφαρμογή του μοντέλου διακυβέρνησης που η Αθήνα επιδιώκει, τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διατηρούν κόκκινες γραμμές, σε ό,τι αφορά στην προστασία των αδυνάμων τάξεων και των ανέργων.

Απαντώντας σε ερώτηση που τον καλούσε να αξιολογήσει εάν η συμφωνία με την τρόικα απετέλεσε μία ήττα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος είπε «πως υπήρξαν πράγματα που κερδίσαμε και πράγματα που χάσαμε. Εάν η συμφωνία ήταν καλή, ή όχι, αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει».

«Ένας από τους λόγους που υπογράψαμε τη συμφωνία είναι διότι για εμάς δεν είναι σαφές εάν έξω από το ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει τη σύναψη συμφώνου με τους δανειστές της», γιατί υπάρχουν ζητήματα που «δεν εξαφανίζονται απλώς εγκαταλείποντας το ευρώ».

Ο ίδιος επέμεινε πως η συμφωνία ήταν καλύτερη από εκείνη που είχε προταθεί αρχικά και προέβλεπε μόλις ένα πεντάμηνο πρόγραμμα, ενώ τώρα «έχουμε τρία χρόνια για να θέσουμε σ’ εφαρμογή τα ίδια μέτρα» που καλούμασταν να εφαρμόσουμε στο πεντάμηνο.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε και για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, την οποία θεωρεί μια επιτυχημένη απόφαση «καθώς αυτό μας επέτρεψε να επιτύχουμε μία καλύτερη απόφαση», εμπλέκοντας στη διαδικασία και τον λαό. «Εμείς πιστεύουμε πως ο λαός δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι μέρος της απάντησης», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ακόμη πως η απάντηση στις σημερινές πολιτικές που υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες, τις αγορές και τις πολυεθνικές είναι να συγκροτηθεί μέτωπο της Αριστεράς, όχι μόνον στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία και την Πορτογαλία, διότι αυτές οι δυνάμεις «αναλαμβάνουν τούτη τη στιγμή μία τεράστια ευθύνη, που είναι η πρόταση εναλλακτικών λύσεων στους λαούς».

Τέλος, ο υπουργός πρόσθεσε επίσης πως ο ίδιος αισθάνεται πάντοτε Μαρξιστής οικονομολόγος, και πως μέσα στο περιθώριο της άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη είναι αναγκαίο να κερδίσει έδαφος η Αριστερά, καθώς αυτή μπορεί να προωθήσει και να επιδιώξει κοινωνικές πολιτικές και εναλλακτικές οικονομικές διορθώσεις για τα εκατομμύρια πολιτών, που πλήττονται από την ανεργία, τον μαρασμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.Σχόλια