Τσακαλώτος: Συμβιβασμός η συμφωνία – Τρεις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης

Τσακαλώτος: Συμβιβασμός η συμφωνία – Τρεις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης

Ότι «δεν αμφισβητείται από κανέναν» ότι η αξιολόγηση τελείωσε, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και τους Θεσμούς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Αναλυτικότερα, μιλώντας για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποια σημεία, κάποιες «ουρές» όπως και σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις, όμως τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση.

Ακόμη, ανέφερε πως ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο έχουμε ένα πλαίσιο που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος γενικότερα στη συμφωνία, παραδέχθηκε ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, έκανε όμως λόγο για μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, σημείωσε ότι αυτές αφορούν κυρίως σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο της Κυριακής, και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, τα «κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, καθώς και μερικές νομικές διατυπώσεις στο θέμα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων και σε θέματα νομικής κάλυψης του ΔΣ.

Ο Κ. Χουλιαράκης απέρριψε το ενδεχόμενο απόσυρσης της διάταξης για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, απαντώντας αρνητικά στην ερώτηση αν υπάρχει σχετική σκέψη.

«Προτεραιότητα, όσο ανακάμπτει η οικονομία, είναι η εισοδηματική στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων ανεξάρτητα από το αν αυτά τα στρώματα είναι κάτοικοι των νησιών ή της ηπειρωτικής χώρας», σημείωσε ακόμη ο κ. Χουλιαράκης.Σχόλια