Τσαβούσογλου: Η Τουρκία σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει αλλά έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει αλλά έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική

Ότι «η Τουρκία πάντοτε ήταν μια χώρα που τηρούσε τον λόγο της και σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «βεβαίως, δύναται να ασκείται κριτική».

Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μαδρίτη, τόνισε ότι και άλλα κράτη κάνουν κριτική σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν.

«Η Τουρκία σέβεται απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτονικών χωρών. Ναι, έχουμε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα. Άποψή μας δεν είναι για να κλιμακώσουμε την ένταση, αλλά για να τη μειώσουμε. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι ανοιχτοί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η κριτική σε συμφωνίες του παρελθόντος είναι ελευθερία της έκφρασης. Αυτό επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει βλέψεις στα εδάφη γειτονικών χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, είπε ότι το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ δεν είναι προσωπικό, αλλά στρατηγική επιλογή. «Εμείς επιθυμούμε την πλήρη ένταξη, αλλά αν η ΕΕ δεν μας θέλει να το πει ανοιχτά και ειλικρινά. Εμείς δεν αλλάξαμε γνώμη», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και ότι υπάρχουν ελπίδες για λύση.

Σχόλια