«Τσεκούρι» σε νέες συντάξεις φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου – «Κόφτης» 10% – 30%

«Τσεκούρι» σε νέες συντάξεις φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου – «Κόφτης» 10% – 30%

Mια σειρά από διατάξεις, με κυριότερες αυτές που αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για αιτήσεις που κατατίθενται από χθες και εφεξής, τις περικοπές σε ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ, τη μερική διακοπή του ΕΚΑΣ, το «ψαλίδι» στις υψηλές κύριες συντάξεις, τον «κόφτη» στις συντάξεις χηρείας αλλά και τις αυξήσεις των εισφορών για μισθωτούς, εργοδότες και αγρότες βρίσκεται σε ισχύ από τις 13 Μαΐου.

Το δεύτερο μεγάλο κύμα αλλαγών αναμένεται από την 1η Ιανουαρίου 2017, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε λειτουργία το νέο υπερταμείο με την ονομασία Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ξεκινούν οι αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων.

Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων εξετάζονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από χθες, Παρασκευή, και εφεξής, καθώς ο νόμος 4387/2016 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αργά το βράδυ της Πέμπτης 12 Μαΐου. Οι απώλειες εκτιμώνται από 10% έως και 30%, με μεγάλους χαμένους όσους συνταξιοδοτούνται με 35ετία, από όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο, και κυρίως οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα και ΔΕΚΟ – τραπεζών.

Η νέα σύνταξη θα είναι το άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ από 20ετία και πάνω και 345 ευρώ στην 15ετία) και της ανταποδοτικής, που υπολογίζεται με τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (40,7% για 40 χρόνια). Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος θα υπαχθούν στις διατάξεις του από την 1η  Ιουλίου 2016 και εφεξής.

Συντάξεις θανάτου

Από 13 Μαΐου αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θανάτου. Οι επιζώντες σύζυγοι θα λαμβάνουν διά βίου τη σύνταξη θανάτου, εφόσον είναι 55 ετών. Από την ίδια ημέρα αλλάζει και το καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, για όσους πιάσουν δουλειά από τις 13 Μαΐου και μετά, καθώς μειώνεται κατά 60% η σύνταξη που θα λάβουν.

«Ψαλίδι» και στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων 

Μειώσεις 20%-30% έρχονται για 10.000 συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Τράπεζα Αττικής.
Στο πεδίο των εισφορών, η επιβάρυνση, και μάλιστα αναδρομικά, από 1ης Ιουλίου 2015 αφορά τους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το 10% από 7%, που ήταν μέχρι πρότινος, επί των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν. Από το 2017, οι εισφορές συνεχίζουν να αυξάνονται, υπολογίζονται δε επί του φορολογητέου εισοδήματος.

Τι θα ισχύσει με τις επικουρικές συντάξεις και τι θα γίνει με τις εκκρεμείς και τις νέες;

Όλες οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις θα επανυπολογιστούν με χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης (0,45% επί των συντάξιμων αποδοχών για κάθε έτος δηλαδή στα 35 χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 15,75% έναντι του 20% – 45%) και θα «κοπούν» σε ποσοστά που θα καθοριστούν (έως 25% σύμφωνα με εκτιμήσεις) διαφυλάσσοντας το μεικτό εισόδημα του συνταξιούχου από κύρια + επικουρική έως τα 1.300 ευρώ «μεικτά» τον μήνα (1.170 ? 1.180 ευρώ καθαρά). Το ίδιο φαίνεται ότι θα ισχύσει για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (αν και υπάρχουν θολά σημεία) ενώ οι νέες θα υπολογίζονται με τον ίδιο κανόνα για τον χρόνο ασφάλισης έως τις 31/12/2014 και χωρίς προκαθορισμένο ποσοστό αναπλήρωσης για τα επόμενα χρόνια. Ολες οι επικουρικές θα απειλούνται, ωστόσο, με μειώσεις… διαρκείας εφόσον υπάρχουν ελλείμματα (θα λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης) ενώ εντός έξι μηνών θα εκδοθεί και ενιαίος κανονισμός για τις παροχές.

Τι θα γίνει με τα εφάπαξ;

Τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και είναι ΝΠΔΔ ενοποιούνται από την 1/1/2017 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και τα εφάπαξ που θα δίνονται, συμπεριλαμβανομένων και των δεκάδων χιλιάδων απλήρωτων, θα είναι μικρότερα κατά 12% ? 15% σε πρώτη φάση και ακόμη χαμηλότερα στο μέλλον. Και αυτό γιατί για τον χρόνο ασφάλισης έως τις 31/12/2013 θα έχουν χαμηλότερη βάση υπολογισμού ενώ για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά θα δίνονται με βάση τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών (πλασματικό ποσοστό επιστροφής).

 Σχόλια