Τσίπρας: Αν δεν πάρουμε μέτρα τα ταμεία θα καταρρεύσουν – Εθνικά ανεύθυνο να κρύψουμε το πρόβλημα όπως οι προηγούμενοι

Τσίπρας: Αν δεν πάρουμε μέτρα τα ταμεία θα καταρρεύσουν – Εθνικά ανεύθυνο να κρύψουμε το πρόβλημα όπως οι προηγούμενοι

Με το ασφαλιστικό επί τάπητος, και ενώ η χώρα υπολειτουργεί στο ρυθμό των κινητοποιήσεων σχεδόν του συνόλου των εργατικών κλάδων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, τόνισε ότι «Δε χωρούν υπεκφυγές, δεν υπάρχει περιθώριο για κρυφτούλι» και ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει».

«Η πραγματικότητα είναι ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για λεηλασία των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα.

Όπως σημείωσε, η ύφεση επιδείνωσε την κατάσταση του ασφαλιστικού. «Μόνο στο ΙΚΑ έχουμε μείωση 30% των εισφορών», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «οι μισοί και πλέον αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι συνεπείς στις εισφορές τους για πάνω από ένα εξάμηνο».

Ακόμη ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι χρειάζονται συνεχώς τεράστια ποσά για την καταβολή των συντάξεων και επικαλέστηκε μελέτες της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από το 2014. Προειδοποίησε δε ότι πρέπει να βρεθούν επιπλέον πόροι 980 εκατ. ευρώ και σε 2,5 δισ. το 2018. «Αν δεν ανατραπεί η πορεία οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής συντάξεων και κατάρρευση των ταμείων».

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Είναι μία κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη στάση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και επέρριψε ευθύνες στα κόμμα που άσκησαν διακυβέρνηση «και έρχονται να μας ασκήσουν κριτική και να μας κουνήσουν το δάχτυλο», όπως είπε. Καταλόγισε δε στην αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε τον διάλογο και την κάλεσε να πάρει θέση.

«Άφηναν να ροκανίζονται τα ταμεία των εργαζομένων. Τζογάρανε τα αποθεματικά των Ταμείων στο πάρτι του Χρηματιστηρίου, και όταν η γιορτή τελείωσε θύματα ήταν και τα ίδια τα Ταμεία. Στη συνέχεια ήρθαν τα δομημένα ομόλογα για να φτάσουμε αργότερα στις εγκληματικές συνέπειες του PSI. Κόστος περίπου 12 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλάκις, τα ταμεία έμειναν με τα ελλείμματα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για κατάθεση πρότασης από την πλευρά της κυβέρνησης, που δεν περιλαμβάνει μείωση των συντάξεων.Σχόλια