Τσίπρας: Απλή αναλογική και ψήφος στα 17

Τσίπρας: Απλή αναλογική και ψήφος στα 17

«Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με το σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία ψήφου», καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της ΚΕ.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη βουλή η σχετική πρόταση νόμου, όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπεται δικαίωμα ψήφου για όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους

Παράλληλα, ο Τσίπρας ανέλυσε τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας την ανάγκη για μια καλύτερη Ευρώπη

 

Υπογράμμισε ότι «σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού, που βρίσκουν γόνιμο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησαν η λιτότητα και η ασυδοσία των αγορών».

Αναφερόμενος στο θέμα του εκλογικού νόμου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς φαίνεται πως «προκύπτει καταρχήν η συμφωνία όλων, εκτός της ΝΔ, για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αλλά και για την παροχή δικαιώματος ψήφου σε όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους».

«Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα.


Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πράξει το ιστορικό του χρέος, θα μείνει πιστός στις δεσμεύσεις του και «όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί».

 

Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι η Ευρώπη σήμερα βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας και των καθυστερήσεών της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας κρίσης που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο, όμως σήμερα είναι σαφές ότι εξελίσσεται σε κρίση πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «στρατηγική κρίση», η οποία ωστόσο δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς τα προμηνύματα της είχαν έρθει εδώ και καιρό με την άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και αλλού.  Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

Αναθεώρηση συντάγματος

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει το σχέδιό του για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Εμείς θα καταθέσουμε με ευθύνη αλλά και συνέπεια τις προτάσεις μας για ώριμες δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα της χώρας» διαβεβαίωσε, «διότι από την εμπειρία των σύγχρονων κινημάτων, όπως οι πλατείες των Αγανακτισμένων, μέχρι και τη δική μας πλέον εμπειρία από τη διακυβέρνηση, έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά παρεμβάσεων που θα θωρακίσουν περαιτέρω τη δημοκρατία αλλά και θα αναβαθμίζουν τη λαϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο».

Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη για την επαναθεμελίωση του κράτους, «ενός κράτους που», όπως είπε, «οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση τους». «Και αυτή η προσπάθεια», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είναι ύψιστης σημασίας για να μπει ένα τέλος σε παθογένειες δεκαετιών που πλήττουν βάναυσα το δημόσιο συμφέρον. Και αναφέρομαι:
-στην προσπάθεια μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής
-στη μάχη που δίνουμε ενάντια στη διαφθορά και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος
-στη μάχη για να τελειώνουμε μια και καλή με τη διαπλοκή και τους φορείς της
-στη σύγκρουση με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που αποτελεί ένα διπλό τραύμα».

 Σχόλια