Τσίπρας: Χρειαζόμαστε χρόνο – Ρέντσι: Να σέβεστε τους κανόνες

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε χρόνο – Ρέντσι: Να σέβεστε τους κανόνες

Θετικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, στη Ρώμη.

«Η νίκη του Τσίπρα είναι μια νίκη ελπίδας, κατά του φόβου» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της Ελλάδας, και λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Την επόμενη εβδομάδα με τον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθούμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκεί θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε ένα σημείο συνεννόησης».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και το φορολογικό σύστημα, ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά, ενώ τόνισε ότι στην Ευρώπη οφείλουμε «να είμαστε έτοιμοι να αφουγκραστούμε τους νεωτερισμούς που εμφανίζονται στην οικονομική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και φυσικά είμαστε ανοικτοί στον διμερή διάλογο».

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μίλησε για αναγκαιότητα του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων, τονίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να μιλήσουμε για την ανάπτυξη και όχι μόνο για την λιτότητα. Πρέπει να προσέξουμε τους αριθμούς αλλά δεν οικοδομείς έτσι προοπτική για την επόμενη γενιά. Απλώς θα πληρώσουν με αυτόν τον τρόπο».

Στα παραπάνω συμφώνησε μαζί του και ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις βασικές αρχές συνεργασίας στην Ευρώπη στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης», και προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, δεν πρέπει να φοβούνται τους Έλληνες, και ότι η ελληνική πρόταση πρέπει πλέον να συζητηθεί στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή αποδεκτή λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση, «προκειμένου να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας, ένα δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο που θα περιλαμβάνει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, όπου μέχρι τώρα δεν πλήρωναν οι πλούσιοι και υπάρχει ακόμη ένα κράτος διαφθοράς και διαπλοκής, ένα πελατειακό κράτος που θέλουμε να αλλάξουμε». Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι ανοιχτός στο να ακούσει ενδεχόμενες εναλλακτικές προτάσεις.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «Δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό, στους Ευρωπαίους εταίρους και στις μελλοντικές γενιές, ότι δε θα δημιουργήσουμε νέα ελλείματα και θα αντιμετωπίσουμε την κρίση μέσα σε πλαίσια δημοσιονομικής ισορροπίας».
Σχόλια