Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για μια πιο δημιουργική & δημοκρατική Ευρώπη

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για μια πιο δημιουργική & δημοκρατική Ευρώπη

Για «βαθιά νευρική και πολιτική κρίση της Ευρώπης» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη Συνοδό Κορυφής, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ενός new deal – μιας νέας συμφωνίας -, για την απόκτηση κοινωνικής ατζέντας στην ΕΕ.

«Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της ΕΕ» τόνισε ο κ. Τσίπρας και, προς αυτή την κατεύθυνση, εξήγγειλε πρωτοβουλίες της Αθήνας για τη συγκρότηση συμμαχιών σε πολιτικό και γεωγραφικό επίπεδο.

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν σε ανάλογα δημοψηφίσματα με το Βρετανικό άλλοι λαοί θα ψήφιζαν έξοδο, καλώντας όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν γιατί η ΕΕ δεν ελκύει τους λαούς της. «Η Ευρώπη των μεγάλων ανισοτήτων δεν μπορεί να έχει προοπτική» επεσήμανε.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα πέρυσι είχε επισημάνει τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της ΕΕ και σήμερα επιβεβαιώνεται. «Υπάρχει κοινωνικό έλλειμμα, δημοκρατικό έλλειμμα και πρέπει να αλλάξουμε πορεία» ανέφερε. «Βρισκόμαστε μπροστά σε δυο δρόμους: ή θα συνεχίσουμε ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, ή θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μιας καλύτερης πιο δημιουργικής και δημοκρατικής Ευρώπης» πρόσθεσε.

«Εκτός από το δημοσιονομικό, υπάρχει και το κοινωνικό έλλειμμα, η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν την κρίση είχαμε 7% ανεργία και η Γερμανία παραπλήσια, μετά την κρίση η Ελλάδα έχει 26% και η Γερμανία 4%» υποστήριξε τέλος ο κ. Τσίπρας.

 

 Σχόλια