Τσίπρας: Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας στο προσφυγικό – Σειρά της ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Τσίπρας: Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας στο προσφυγικό – Σειρά της ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Τη Χίο και τη Λέρο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να επιθεωρήσει την πορεία των εργασιών των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων (hotspots).

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό, ενώ ζήτησε να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Τουρκία.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σε στενά χρονικά πλαίσια και σε αντίξοες συνθήκες, τόσο ως προς τις ροές όσο και ως προς τα οικονομικά καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, και κάλεσε την ΕΕ να ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις, ξεκινώντας από τις διαδικασίες της μετεγκατάστασης.

«Έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη», συνέχισε.

Τρίτον, «θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε. Από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως και πρέπει να δοθούν χρήματα. Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στις εγκαταστάσεις εκεί για να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες. Βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές, πράγμα που θα σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και με ανθρώπινο τρόπο και με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους που έρχονται εδώ. Διότι, αντιλαμβάνεστε, ότι όταν, καθημερινά, έχουμε ροές των μεγεθών 10-15.000, δεν είναι εύκολο κανείς να αντεπεξέλθει».

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να ανταπεξέλθει, και τώρα είναι σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Τέλος ανέφερε ότι τα νησιά έχουν βρεθεί σε δύσκολη συγκυρία να φέρουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Σχόλια