Τσίπρας: Ελλάδα & Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό – Αποφασίστηκε η συνεργασία των δύο ακτοφυλακών των χωρών

Τσίπρας: Ελλάδα & Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό – Αποφασίστηκε η συνεργασία των δύο ακτοφυλακών των χωρών

Ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να βρουν ένα τρόπο να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε τουρκικό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από την Άγκυρα, σε κοινές δηλώσεις τους με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος προσφυγικών ροών, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει δεχθεί τεράστιες ροές προσφύγων, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης ώστε να χτυπηθούν αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών.

«Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικές οι συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία», πρόσθεσε.

«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και η ΕΕ πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη της και να αναλάβει μέρος του βάρους της», υπογράμμισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η συνεργασία των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και η δημιουργία διμερών επιτροπών, οι εργασίες των οποίων θα ξεκινήσουν άμεσα.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να λυθεί με όρους καταστολής», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για ένα πολιτικό ζήτημα. «Πρέπει να αναλογιστούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους», ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής, διπλωματικής λύσης για τη Συρία.

Μιλώντας για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαραίτητη τη δυνατότητα των χωρών – μελών της να μοιραστούν το βάρος με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, μία ουσιαστική και αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης. «Εάν συνεργαστούμε καλά, μπορούμε να το πετύχουμε», εκτίμησε.

«Η επίσκεψη μου γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή με ενδιαφέρουσες και ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε και εκτίμησε ότι «η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών, που ευελπιστούμε μέσα από εποικοδομητικό διάλογο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα, «δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και ανοιχτά θέματα, που πρέπει να συζητιούνται με ειλικρίνεια». «Έχουμε έναν κοινό ορίζοντα τεσσάρων ετών, αλλά πρέπει να κάνουμε γρήγορα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, τονίζοντας ότι «Είμαστε μπροστά σε μία ευκαιρία, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των διεθνών κανόνων», και υπογραμμίζοντας ότι «επιθυμούμε μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές, εντός ενός πλαισίου ασφαλείας που θα διασφαλίσουμε».

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι μόνο μέσα από το διάλογο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα διμερή θέματα, ενώ σχετικά με το Αιγαίο, εξήγησε ότι «επιδιώκουμε μία λύση για την ασφάλεια και τη συνεργασία». «Κοινή μας αντίληψη είναι ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μία θάλασσα εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού. Οι δύο λαοί έχουν μόνο να κερδίσουν, εάν συνεργαστούμε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τους μουσουλμάνους της Θράκης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Θράκη είναι παράδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των πολιτισμών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και σε δημιουργία τεμένους και στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας, που έχουν μπλοκαριστεί από την κυπριακή πλευρά, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο βαθμό που θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα και θα εκπληρωθούν οι όροι. «Είμαστε θετικοί στην έναρξη των κεφαλαίων, δε θέλουμε όμως τα κεφάλαια να κλείσουν στο πόδι» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Νταβούτογλου: Ελλάδα & Τουρκία έχουν κοινή θέση και κοινό μέλλον

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα.

«Στη Συρία υπάρχει ένα καθεστώς βίας. Χωρίς αυτό, οι Σύροι δε θα εγκατέλειπαν τη χώρα τους», συνέχισε ο Νταβούτογλου και επανέλαβε ότι Ελλάδα και Τουρκία δε φέρουν καμία ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση.

Ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών και η δημιουργία ελληνοτουρκικών επιτροπών.

«Συνομιλούμε και με τη Γερμανία, καθώς η κ. Μέρκελ έχει προτείνει τη διεξαγωγή μίας συνομιλίας με τη συμμετοχή τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας» συμπλήρωσε.

Η τουρκική κυβέρνηση θα λάβει κάθε είδους μέτρο έναντι του προσφυγικού και συριακού προβλήματος, δήλωσε ο Νταβούτογλου και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρχουν χερσαίες επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.

Πρέπει να βρούμε την πηγή του προβλήματος, συνέχισε και αναγνώρισε ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν αναλάβει το μεγαλύτερος βάρος. «Οι δύο χώρες, όπως και ο συριακός λαός, είναι θύματα της κατάστασης», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Κατά την έναρξη των δηλώσεών του κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια σταθερή γειτνίαση και φιλία με την Ελλάδα. «Υποδέχομαι με μεγάλη χαρά και τιμή τον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε και αναφερόμενος στους δύο σεισμούς που έγιναν πρόσφατα στις δύο χώρες, σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινή θέση και κοινό μέλλον.

Μιλώντας για τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διάφορες σχέσεις που έχουν κάποια προβλήματα, από τα οποία, όπως είπε, κάποιοι επωφελούνται.

«Και οι δύο είμαστε σύμφωνοι στην προσέγγιση ότι το Αιγαίο πρέπει να γίνει μία θάλασσα συνεργασίας και ουσιαστικής αλληλεγγύης», τόνισε και υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι εκατέρωθεν παραβιάσεις.
Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Νταβούτογλου εκτίμησε ότι υπάρχει «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυσή του.Σχόλια