Τσίπρας: Επιδιώκουμε «συμφωνία δύο φάσεων»

Τσίπρας: Επιδιώκουμε «συμφωνία δύο φάσεων»

Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκησε περισσότερες από πέντε ώρες.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, πέραν των μελών του προεδρείου, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, και ο Αλέκος Καλλίδης, μέλος της Πολιτικής γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να υποστήριξε ότι πηγαίνουμε σε μια συμφωνία που θα έχει 2 φάσεις: την τρέχουσα που έχει ως στόχο την επανέναρξη της χρηματοδότησης της χώρας και θα περιέχει τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών, και μία που θα αρχίσει αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, στην οποία θα περιλαμβάνονται ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το χρέος.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές απορρίπτουν την κλίμακα ΦΠΑ (15%-18%) που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, και τις επόμενες ημέρες η Αθήνα αναμένεται να παρουσιάσει άλλη φόρμουλα.

Σε ό,τι αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, οι δυο πλευρές φέρονται να συγκλίνουν για τα επόμενα 2 χρόνια.

Σημειώνεται τέλος ότι, στελέχη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση διαβεβαίωναν αμέσως μετά ότι επιμένουμε στις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η κυβέρνηση όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση φέρεται να διαπραγματεύεται τους όρους με τους εταίρους, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανεβάσει τους τόνους στο θέμα της φοροδιαφυγής.Σχόλια