Τσίπρας: Επιτυχία ο «κόφτης» χρέους – Τα καταφέραμε «χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές»

Τσίπρας: Επιτυχία ο «κόφτης» χρέους – Τα καταφέραμε «χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές»

Στη σημασία της θεσμοθέτησης του «κόφτη» χρέους, που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, και ορίζει ένα ανώτατο ποσοστό στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα, στάθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δέσμευση πως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ για την αποπληρωμή του χρέους, δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, και «θα επιδράσει σταθεροποιητικά στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, ενώ τελειώνει η υπόθεση Grexit».

Στο ίδιο θέμα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σχετική εξέλιξη «σημαντική» και έκανε λόγο για μια επιτυχία που άλλες κυβερνήσεις ποτέ δεν διεκδίκησαν. «Αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τέτοια επιτυχία θα έκαναν μέχρι και γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα κλείσει και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, ενώ αναμένεται η άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Και επίσης σύντομα αναμένεται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Γνωρίζουμε ότι χώρος και χρόνος για πανηγυρισμούς θα υπάρχει όταν θα μειώσουμε την ανεργία και φέρουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πάντως ότι επιτυχία δεν αποτελεί μόνο η συμφωνία για το χρέος, αλλά και το γεγονός ότι έγινε «χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές».

«Δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις, προστατεύσαμε μεγάλο μέρος των επικουρικών, κρατήσαμε απολύτως προστατευμένη την 1η κατοικία για την πλειονότητα των κόκκινων δανειοληπτών. Οι κανόνες είναι από τους αυστηρότερους και διασφαλίζουν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή και την πρόσφατη τροπολογία για τις offshore, επαναλαμβάνοντας ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

«Γίναμε μάρτυρες προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από έναν συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης» υπογράμμισε. «Μακάρι η αντιπολίτευση να επενδύει στα ζητήματα ηθικής. Είναι ευκρινής η διαφορά, είμαστε η μέρα με τη νύχτα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι κεντρική επιδίωξη της προσπάθειάς της κυβέρνησης είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι «η απαραίτητη προσήλωση στην καθημερινότητα του πολίτη είναι ίσως το σημαντικότερο συστατικό της δουλειάς μας».

Τέλος, αφού σημείωσε πως ο τόπος έχει ανάγκη από θεσμικές τομές, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση με την κοινωνία, για το νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Έχουμε καθήκον να στήσουμε την πατρίδα στα πόδια της και να δώσουμε όραμα σε έναν λαό που έχει υποφέρει αρκετά», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.Σχόλια