Τσίπρας για προσφυγικό: Ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε

Τσίπρας για προσφυγικό: Ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε

Με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, συναντήθηκε σήμερα ο κ. Τσίπρας στο γραφείο του στη Βουλή, προκειμένου να συζητήσουν για το κρίσιμο προσφυγικό ζήτημα.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πιτέλα αποτελεί φίλο της Ελλάδας.

«Οι πρόσφυγες βλέπουν μία Ευρώπη σε νευρική κρίση, που κλείνει σύνορα, μία μισαλλόδοξη ρητορεία από ακροδεξιές δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης, προσθέτοντας ότι «θα διεκδικήσουμε να μοιραστούμε όλα τα κράτη μέλη την ευθύνη σε μία κρίση που μας υπερβαίνει».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαία τη συσπείρωση των «προοδευτικών δυνάμεων», ενώ υπογράμμισε ότι ο λόγος που η ακροδεξιά ρητορεία βρίσκει έδαφος είναι οι πολιτικές λιτότητας. «Χρειάζεται η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και να αλλάξουν οι συσχετισμοί», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τριπλή κρίση σε οικονομία, προσφυγικό, ασφάλεια, και στάθηκε στις ανθρωπιστικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να αρχίσουν έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο προσανατολισμένο στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ και της πολιτικής ισοτιμίας μεταξύ των χωρών μελών.

Προειδοποίησε δε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς απόλυτο σεβασμό στους κοινούς κανόνες και τις κοινές ευθύνες, τις κοινές δεσμεύσεις. «Οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης» σημείωσε.

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις, ούτε να σταματά μπροστά σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Ακόμη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση θα σταθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα. «Ο λαός ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δίνοντας από το υστέρημα προκειμένου να συμπεριφερθεί με ανθρωπιά σε κατατρεγμένους», τόνισε.

«Θα διεκδικήσουμε και θα απαιτήσουμε την ίδια συμπεριφορά. Κυρίως θα διεκδικήσουμε να μοιραστούμε όλα τα κράτη μέλη την ευθύνη σε μία κρίση που μας υπερβαίνει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί αν συνεχίσουμε ο καθένας να τα βγάζει πέρα μόνος του στη χώρα του» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε», είπε τέλος ο πρωθυπουργός.

Πιτέλα: Δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της η Ελλάδα – Σηκώνει μεγάλο βάρος

Από την πλευρά του, ο κ. Πίτελα διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και την οικονομική κρίση. Όπως είπε, τα ζητήματα αυτά αφορούν σε όλη την ΕΕ, και στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας.

Ακόμη, ο κ. Πιτέλα σημείωσε ότι η Ελλάδα σηκώνει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό, ενώ επεσήμανε ότι οι πολίτες της Μυτιλήνης αξίζουν το βραβείο Νόμπελ.

«Τώρα είναι η ώρα της Ε.Ε. να κάνει το καθήκον της» υπογράμμισε, και στάθηκε σε τρεις αρχές, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να εφαρμόζονται από όλους: την αρχή της αλληλεγγύης, τον καταμερισμό του βάρους και των υποχρεώσεων, και τον σεβασμό των κανόνων.

Ο κ. Πιτέλα έστειλε ένα μήνυμα, «ενδεχομένως το τελευταίο» όπως είπε, στους επικεφαλής των χωρών Βίσεγκραντ και όσα κράτη υιοθέτησαν διαφορετικές απόψεις από αυτές της ΕΕ: «Χαιρόμαστε που η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχία βρίσκονται στην ΕΕ, αλλά δεν είναι δυνατόν οι κανόνες να ισχύουν μόνο για μερικά μέλη αυτής της οικογένειας. Αλλιώς δεν υπάρχει οικογένεια», εξήγησε και ζήτησε να εφαρμόσουν όλοι τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Επίσης, ο κ. Πιτέλα διαπίστωσε πρόοδο από την πλευρά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα hotspots και τα κέντρα μετεγκατάστασης και στάθηκε στην ανάγκη προστασίας των συνόρων, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα» οι πρόσφυγες, ενώ είπε πως «πρέπει να σώσουμε την ΕΕ».

Αναφερόμενος σε ζητήματα οικονομίας, ο κ. Πιτέλα τόνισε ότι ο χρόνος της αβεβαιότητας τελείωσε και κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους. Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση πριν από το καθολικό Πάσχα και κάλεσε το ΔΝΤ «να μην παρεμποδίσει τα πράγματα».

Όπως εξήγησε, μετά από την αξιολόγηση θα μπορούμε να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους.Σχόλια