Τσίπρας: Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές ανθρώπινα

Τσίπρας: Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές ανθρώπινα

Βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο ΟΗΕ είναι πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού. «Πολλά έχουν επιτευχθεί, αλλά δυστυχώς το όραμα των ιδρυτών του ΟΗΕ δεν έχει υλοποιηθεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε, βιώνουμε σήμερα μία ανθρωπιστική κρίση, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Παράλληλα, εκτίμησε ότι καθώς περνούν τα χρόνια, φαίνεται να επιστρέφουμε σε παλιές συνταγές που δημιούργησαν τα προβλήματα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, τονίζοντας ότι χρειάζεται να παλέψει η Ελλάδα βήμα – βήμα, προκειμένου να εφαρμόσει μία ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μία ατζέντα λιτότητας. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας», σχολίασε.

Μιλώντας για το προσφυγικό, τόνισε ότι σε συνεργασία με την Ε.Ε. η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με ανθρώπινο τρόπο. «Ωστόσο, για κάποιους η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής είναι να υψώσουμε τείχη και να μεταθέσουμε τις ελπίδες», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας υπήρξαν πρόσφυγες, δε θα επιτρέψουμε να νικήσει ο ρατσισμός». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει «να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να δώσουμε ελπίδα στους πρόσφυγες» και ζήτησε υποστήριξη σε χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, όπως η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι στην καρδιά ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, ανάμεσα στις συγκρούσεις σε Ουκρανία, Λιβύη, Συρία», υπογράμμισε εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός και στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία, χαρακτηρίζοντας «κορυφαίας σημασίας» την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, αλλά και στις προσπάθειες σταθεροποίησης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Όπως ανέφερε, πρέπει «να αδράξουμε την ευκαιρία για μια βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, προς όφελος όλων».
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι Έλληνες πολίτες παλεύουν με αξιοπρέπεια, προκειμένου να κερδίσουν ξανά την ελπίδα τους.Σχόλια