Τσίπρας: Η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους του μέλλοντος

Τσίπρας: Η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους του μέλλοντος

«Η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους του μέλλοντος, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και καταβάλουμε προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ενεργητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική της χώρας και την προσπάθεια της να αξιοποιήσει πλεονεκτήματα, όπως και πρωτίστως αυτό που αφορά στο έργο του αγωγού TAP, για το ελληνικό τμήμα του οποίου η έναρξη των εργασιών κατασκευής του θα εγκαινιαστεί, τον Μάη στη Θεσσαλονίκη.

Από τη μεριά του ο κ. Σέφκοβιτς, σε δήλωση του μετά τη συνάντηση, είπε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης τους αφορούσε στη δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί πολύ σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, «πύλη» των νέων προμηθειών αερίου που έρχονται από την περιοχή της Κασπίας, και πως ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε ότι η έναρξη της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP θα ξεκινήσει σχετικά σύντομα.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας του εξήγησε τα σχέδια για το σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Σέφκοβιτς επεσήμανε ότι αυτά τα σχέδια συμβαδίζουν με την ενεργειακή στρατηγική της Ένωσης, γιατί θα επέλθει μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην αγορά και χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Αναφορικά με τον ηλεκτρική ενέργεια, παρουσίασε τη στήριξη της Επιτροπής για το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ισραήλ-Κύπρο-Κρήτη, αλλά επίσης και την υποστήριξη της Επιτροπής για καλύτερη διασύνδεση μεταξύ της νησιωτικής χώρας με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, γιατί, όπως πρόσθεσε, θα ήταν πολύ σημαντικό για τη μείωση τη κόστους παραγωγής ενέργειας και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη δήλωση του, ο κ. Σέφκοβιτς είπε ακόμη ότι με τον κ. Τσίπρα συζήτησαν τι μπορεί να προσφέρει η Ενεργειακή Ένωση στην Ελλάδα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία μπορεί να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έχει βιώσιμη και καθαρή ενέργεια, σε καλύτερες τιμές και με καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στους καταναλωτές.

Ακόμη, ο κ. Σέφκοβιτς υπογράμμισε το γεγονός ότι είναι πολύ εντυπωσιασμένοι για το ότι η Ελλάδα τα πάει καλά ως προς τους στόχους του «20-20», ειδικά στο πεδίο των ΑΠΕ, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα και την πρόοδο της ενεργειακής απόδοσης.

Τέλος, σημείωσε ότι με τον κ. Τσίπρα υπογράμμισαν τη σημασία της έρευνας και των καινοτομιών, και τη στήριξη της ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση για δυο πρότζεκτ σε αυτό τον τομέα, που αφορούν στην καλύτερη αξιοποίηση της συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας.Σχόλια