Τσίπρας: δίκαιοι φόροι κ εξεταστική για τα μνημόνια

Τσίπρας: δίκαιοι φόροι κ εξεταστική για τα μνημόνια

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, άνοιξε η αυλαία της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη συζήτηση που ξεκίνησε στην αίθουσα του ελληνικού Κοινοβουλίου για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, η οποία κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Το «μπρα ντε φερ» των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό αφού ο κ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει στα στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω.

Οι Ευρωπαίοι, ιδιαιτέρως οι Γερμανοί, έχουν κρατήσει σκληρή στάση μέχρι σήμερα ζητώντας ουσιαστικά την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου και την ακύρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Το «μπρα ντε φερ» των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό με όλα τα δεδομένα ανοικτά αφού ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι δεν θα κάνει πίσω και πως θα αναζητήσει μία συμφωνία-γέφυρα με τους εταίρους.

Οι προγραμματικές δηλώσεις

Ο κ. Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του, σημείωσε πως «η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», προσθέτοντας πως έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης που έχει αναλάβει.

Κατηγόρησε μάλιστα ευθέως την προηγούμενη κυβέρνηση πως εσκεμμένα ζήτησε μόνο 2μηνη παράταση του προγράμματος ως τα τέλη Φεβρουαρίου, τη στιγμή που η Ευρώπη πρότεινε 6μηνη επέκταση, με στόχο να αφήσει «καμένα σπαρτά» για τη νέα κυβέρνηση και να της επιβάλει ένα «ασφυκτικό» χρονικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-πιστωτές.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο όραμα μιας οικονομικά αυτοδύναμης Ελλάδας, η οποία «περνά μέσα από τις Συμπληγάδες της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», ωστόσο πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα κάνει το όραμα πραγματικότητα και με τη στήριξη του λαού θα οικοδομήσει μια Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη.

Όπως ο ίδιος εξήγησε: «Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, μία στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά μόνο μία: Να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, τονίζοντας ότι αυτό «καταργήθηκε από τα καταστροφικά του αποτελέσματα και από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις 25 Ιανουαρίου».

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τους οποίους κάλεσε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαβεβαιώνοντάς τους: «Εμείς θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας».

Ακόμα, προανήγγειλε τη σύσταση Εξεταστικής για το Μνημόνιο.

Πιο αναλυτικά, με την έναρξη της ομιλίας του παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς στόχους της κυβέρνησης, που είναι:

– ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας με αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ

– αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και αποκατάσταση αξιοπρέπειας λαού

– κοινωνική δικαιοσύνη

– πολιτισμική αναγέννηση της πατρίδας

«Συμπληγάδες πέτρες η διαπραγμάτευση»

«Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης. Εχω συναίσθηση ότι το όραμα αυτοδύναμης κοινωνικά δίκαιης και κοινωνικά υπερήφανης πατρίδας περνά μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης» είπε, για να προσθέσει ότι «περνά και μέσα από την αποφασιστικότητα μας να συγκρουστούμε παθογένειες στο εσωτερικό της χώρας. Να συγκρουστούμε με το καθέτως πολικής και οικονομικής εξουσίας που βύθισε την χώρα μας στην κρίση και τη διεθνή απαξίωση. Η πορεία ανασυγκρότησης θα είναι μακρόχρονη. Στηριγμένη στις δυνάμεις του λαού θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα. Με διαρκή την εμπιστοσύνη του λαού θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα αυτοδύναμη οικονομικά κυρίαρχη ισότιμο εταίρο στην ΕΕ. Με μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα αξιοποιήσουμε την αστείρευτη γεωπολιτική δυναμική της χώρας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
Σχόλια