Τσίπρας: Η Ευρώπη δίνει εξετάσεις για το μεταναστευτικό

Τσίπρας: Η Ευρώπη δίνει εξετάσεις για το μεταναστευτικό

Το μεγάλο ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής του συζητήθηκαν κατά την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάστηκε έναν άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων, για την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών και την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων, και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησης τους από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση διαδικασιών για άμεση συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, προκείμενου μέσω της αρχής να έχει η χώρα τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο για την ασφάλεια συνόρων, όσο και για την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ζήτησε ανάκληση αδειών, ώστε να είναι έτοιμη η επιτροπή της επόμενες μέρες.

Επίσης, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ανάληψη όλων των πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, με διαβήματα στην ΕΕ και προς τον ΟΗΕ, καθώς με ενίσχυση της συνεργασίας με όμορες χώρες και ειδικότερα με την Τουρκία, ενώ, παράλληλα, θα υπάρχει διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, ένα πρόβλημα διεθνές, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις λόγω της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων, κυρίως της Συρίας.

Ακόμα, τόνισε ότι η όξυνση του φαινομένου που τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής, είναι αποτέλεσμα της άλογης στρατηγικής παρεμβάσεων της Δύσης τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές.

Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα, ο κ. Τσίπρας, άσκησε κριτική σε «όψιμα μέλη της Ε.Ε.» που αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και έχει ζητήσει να αξιοποιηθούν υπάρχοντα μέσα και έκτακτα κονδύλια.

Στις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ζητήσαμε να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών της Ευρώπης. «Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο, δεν ήταν αυτονόητο, δεν υπήρχε πρόβλεψη», σχολίασε σχετικά, και πρόσθεσε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλες χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να κατευθυνθούν κονδύλια και προς την Τουρκία, πρόταση που έχει κάνει προς την Ε.Ε. και υπογράμμισε τις απαραίτητες επαφές με τις όμορες χώρες για τον έλεγχο των ροών, ενώ ανακοίνωσε και πρωτοβουλίες ενημέρωσης για το βάθος του προβλήματος.

Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα κινητοποιηθούν άμεσα οι υφιστάμενες κρατικές δομές και οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στο ζήτημα των προσφύγων που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως.

Όπως είπε, υπήρξε καθυστέρηση στην εξεύρεση χώρου προσβάσιμου αλλά όχι εντός κατοικημένης περιοχής, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να προηγηθούν οι εργασίες ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. «Στόχος ένας χώρος φιλόξενος σε συνθήκες αξιοπρέπειας και υγιεινής» ανέφερε.

Ακόμα, σχολίασε ότι στο ζήτημα του μεταναστευτικού η Ευρώπη δίνει εξετάσεις καθώς δεν έχει νόημα η Ένωση αν πρόκειται για χώρες που κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα. «Έχει δώσει εξετάσεις στο οικονομικό με αρνητικό τρόπο, νομίζω να ανταποκριθεί θετικά σε ένα κυρίαρχο ζήτημα που είναι οι προσφυγικές ροές» είπε αναφερόμενος στο ρόλο της Ε.Ε..

Διεμήνυσε δε, ότι δεν μπορεί να γίνει η Μεσόγειος νεκροταφείο. «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, δεν είναι στη λογική μας να βυθίζουμε σκάφη, βεβαίως τα σύνορα πρέπει να ελεγχθούν. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην αιτία τους και είναι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις που γίνονται» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Μετά τους ανέμους που κάποιοι έσπειραν καλούμαστε εμείς να θερίσουμε τις θύελλες», τόνισε.

Κάλεσε δε να μην γίνεται το μεταναστευτικό πεδίο άσκησης μικροκομματικής πολιτικής και τόνισε ότι όσοι το επιχειρούν θα εκτεθούν. «Ανεξάρτητα της ιδεολογικής προσέγγισης πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης» τόνισε.Σχόλια