Τσίπρας: Η συνεργασία με την Τουρκία συνέβαλε στην ειρήνη στο Αιγαίο & στη μείωση των προσφυγικών ροών

Τσίπρας: Η συνεργασία με την Τουρκία συνέβαλε στην ειρήνη στο Αιγαίο & στη μείωση των προσφυγικών ροών

Στην ανθρωπιστική κρίση που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και στο προσφυγικό, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, η όποια «έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα», όπως είπε.

«Τα τελευταία χρονιά αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική πρόκληση. Η ανεργία και η φτώχεια έχουν αυξηθεί σημαντικά», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Πάνω από 50.000 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στα σύνορα, όταν έκλεισαν μονομερώς».

«Η Ελλάδα είναι συνοριακή χώρα του Σένγκεν και πρέπει να αντιμετωπίσει μια άλλη μεγάλη πρόκληση ασφαλείας, την τρομοκρατία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Θα πρέπει να παλέψουμε για την ανάπτυξη, της απασχόλησης και της ανοχής. Εάν δεν συνεχίσουμε τον αγώνα, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία θα δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη οικονομική κρίση», επεσήμανε ακόμη ο κ. Τσίπρας και κάλεσε σε αλληλεγγύη στη βάση των διεθνών νόμων.

«Έχουμε μια Ευρώπη που οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι», παραδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αν και όπως τόνισε «η Ελλάδα έχει ενισχύσει τους δεσμούς με όλες τις χώρες της περιφέρειας επί τη βάση της ισότητας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Συγκεκριμένα, όπως είπε «προωθήσαμε το διάλογο και τη συνεργασία με την Τουρκία που συνεισέφερε στην ειρήνη στο Αιγαίο και στη μείωση των προσφυγικών ροών. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι ώστε η συνεργασία μας να είναι ένα μοντέλο για την αντιμετώπιση της κρίσης».Σχόλια